Vyhnánek na funkci předsedy dozorčí rady rezignoval poté, co radní nevyslyšeli jeho apel na to, aby se sešli a situaci ve firmě řešili. V otevřeném dopisu radním sdělil, že nemůže působit v orgánu firmy, o jejíž stav nejeví zástupci hlavního města jakožto jediného akcionáře ani elementární zájem.

Podle Vyhnánka dozorčí rada ve fungování firmy nalezla pochybení, která nejde ignorovat. Jak píše v dopisu, souvisí podle něj s "neodolatelným nutkáním několika manažerů přihrávat veřejné zakázky svým kamarádům a spřáteleným firmám."

"Jednalo se primárně o akci Praguecon, o jejíž podrobnostech nebyla dozorčí rada dostatečně informována a která si zaslouží radou projednat s ohledem na její rozsah a potenciální rizika pro hlavní město," doplnil Vyhnánek na dnešním jednání legislativního výboru s tím, že nechce zabíhat do detailů, které by měli slyšet až radní. Akce Praguecon se má na Výstavišti konat letos 28. a 29. září.

Uvedl také, že ve firmě je problém také s registrem smluv. "Výstaviště, jak se ukázalo, s odvoláním na obchodní tajemství začerňuje veškerá cenová ujednání," uvedl. To je podle něj v rozporu se zákonem, protože většinou o obchodní tajemství nejde.

Slova Vyhnánka potvrdila i Vladislava Veselá (ANO), která je rovněž členkou dozorčí rady Výstaviště Praha. Předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Jaroslava Janderová (ODS) k tomu uvedla, že v této otázce dorazily podněty i do kontrolního výboru, který se jimi bude rovněž zabývat.

"Myslím, že situace v akciové společnosti Výstaviště není udržitelná," řekl na jednání kulturního výboru jeho člen a opoziční zastupitel Václav Novotný (TOP 09). Výstaviště se podle něj nechává řídit zvenku. Problémem je údajné nezveřejňování veřejných zakázek a uzavírání nevýhodných smluv. "Je to blbě lidsky obsazené, je to sporné, jak to běží ekonomicky, je tam bezesporu nějaká potíž ve smluvní agendě. A to zásadní," dodal.

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Před časem se město vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Některé další akce ale bude tato firma na výstavišti pořádat až do letošního roku. Od začátku roku 2015 přešla správa pod městskou společnost Výstaviště Praha.

Areál u Stromovky vznikl v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Poškodila ho povodeň v roce 2002 a o šest let později požár Průmyslového paláce.