Protivládní demonstrace AfD, třetí nejsilnější strany ve Spolkovém sněmu, se konala pod hesly "Za svobodu a demokracii" a "Budoucnost Německa". Její organizátoři původně počítali s účastí až 10.000 lidí, dnes ale počet demonstrantů odhadli asi na 5000. List Der Tagesspiegel a další média nicméně uváděla, že se do pochodu zapojilo kolem 2000 lidí.

Účastníky demonstrace byli většinou starší lidé, kteří v rukou drželi německé vlajky a vlajky AfD. Cílem pochodu byla Braniborská brána, kde ke shromáždění promluvil spolupředseda AfD Alexander Gauland. "Naše děti, naše země, naše budoucnost: proto jsme tady a jsme jediná strana s tímto programem," uvedl.

"Vláda islámu v Německu je vládou zla," řekla směrem k protestujícím ještě před zahájením pochodu poslankyně AfD Beatrix von Storchová.

Do akcí namířených proti pochodu AfD se zapojily tisíce lidí, registrováno bylo nejméně 13 protidemonstrací. S halasnými kritiky, kteří pískali a křičeli, se stoupenci AfD setkali už před hlavním nádražím. Hesla proti AfD byla vyvěšena také na lodích plujících na blízké Sprévě.