Do Paříže pozval Macron na úterý dva hlavní aktéry libyjského konfliktu - premiéra libyjské vlády podporované OSN Faíze Sarrádže a generála Chalífa Haftara, který podporuje kabinet na východě země. Oba se z Macronovy iniciativy sešli v Paříži loni v červenci, kdy se domluvili na příměří a možnosti voleb. Od té doby ale jednání nepokročila.

Macron podle oficiálního oznámení Elysejského paláce svolal "mezinárodní konferenci o Libyi pod záštitou OSN". Pozváni jsou na ni i zástupci mezinárodního společenství, uvedl prezidentský palác v prohlášení, aniž to blíže specifikoval.

Podle agentury Reuters by se mělo jednat o 13bodové nezávazné politické cestovní mapě, která zahrnuje například výzvu k okamžitému sjednocení centrální banky, závazek podpory vytvoření jednotné národní armády či uspořádání libyjské národní konference do tří měsíců.

Analytici jsou ale k této Macronově iniciativě skeptičtí, předchozí pokusy o mír v Libyi totiž ztroskotaly. Země se zmítá v chaosu už sedm let, od pádu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo lidové povstání s pomocí vojenské intervence NATO. Od té doby se nepodařilo sjednotit státní instituce.

O vládu v Libyi usilují dva kabinety - ten na východě Libye neuznává vládu v Tripolisu, kterou podporuje OSN. Chaosu využily i džihádistické skupiny, včetně organizace Islámský stát (IS), které v zemi ovládají menší oblasti.