Katarské ministerstvo hospodářství vydalo předpis, v němž nařizuje obchodníkům, aby okamžitě stáhli z pultů zboží ze Saúdské Arábie, SAE, Bahrajnu a Egypta. Na dodržování předpisu dohlédnou kontroloři, kteří za tímto účelem budou navštěvovat obchody.

Více než desítka zemí přerušila styky a zavedla vůči Kataru embargo loni 5. června. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace, což Dauhá odmítá. Zemím v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií se nelíbí také to, že Katar udržuje vztahy se šíitským Íránem. Podle některých expertů stojí za jednou z největších krizí v Perském zálivu obava Rijádu ze ztráty dominantního postavení v oblasti.

Země stanovily Kataru 13 požadavků, které posléze snížily na šest, ale záhy se podle agentury Bloomberg vrátily k původním 13. Jedním z nich je uzavření katarské televize Al-Džazíra, která podle Saúdské Arábie a jejích partnerů podporuje radikální islamisty. Televize obvinění odmítá s tím, že dává prostor všem stranám.

Dovoz zboží do Kataru v prvních týdnech po uvalení blokády klesl podle agentury Reuters asi o 40 procent, ale posléze se pomalu vrátit na běžnou úroveň. Bojkotovaná země si totiž našla jiné zdroje, mimo jiné Turecko, a vytvořila nové dopravní trasy, například přes Omán. Řadu výrobku, včetně potravin, začali také produkovat domácí výrobci.