Většina demonstrantů se dnes udržovala ve vzdálenosti asi 800 metrů od hraničního plotu. Několik desítek mladých lidí se ale přiblížilo do vzdálenosti 300 metrů a zapalovalo pneumatiky. Východně od města Gaza se skupinka mladíků dostala přímo k plotu a pokusila se jej strhnout.

Izraelští vojáci proti demonstrantům použili slzný plyn a vypálili na ně ostré náboje. Bezpečnostní složky rovněž sestřelovaly hořící draky, které směrem k Izraeli Palestinci pouštěli.

Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja a šéf hnutí v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár na dvou různých tábořištích demonstranty podporovali.

"Pochody návratu nejsou u konce. Jsou možná menší, ale pokračují," uvedl Alí, který protestoval východně od města Chán Júnis na jihu enklávy.

Protesty utichly se západem slunce, kdy muslimové končí půst, jenž drží každý den během ramadánu.

Islamistické hnutí Hamás Gazu kontroluje od roku 2007 a enkláva čelí izraelské i egyptské blokádě, v jejímž důsledku se tamní ekonomika rozpadá. Izrael ze současných protestů viní Hamás.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovoru pro americký televizní kanál CBS News minulý týden řekl, že Hamás do linie palby záměrně posílá civilisty, včetně žen a dětí, s cílem zajistit co nejvyšší počet obětí a vyvinout tak tlak na Izrael.

Představitel Hamásu Saláh Bardavíl v rozhovoru pro palestinskou televizi přiznal, že většinu z obětí z protestů 14. května tvořili členové jeho hnutí.