Návrh socialistů na vyslovení nedůvěry vládě, který podepsalo 84 poslanců, předpokládá, že premiérem by se stal Sánchez, který by posléze vyhlásil volby. Socialisté svůj návrh zdůvodnili tím, že Sánchez má "vyvést Španělsko z bahna korupce, do kterého zemi vrhla strana PP".

Soud v největším korupčním skandálu v zemi za poslední desetiletí odsoudil k vysokým trestům téměř tři desítky regionálních funkcionářů vládní strany. Mezi nimi je mimo jiné i bývalý pokladník lidovců Luis Bárcenas, který si má za korupci a další finanční zločiny odsedět 33 let ve vězení. Nejvyšší trest 51 let vězení dostal podnikatel Francisco Correa, který měl být hlavním organizátorem rozsáhlé korupční sítě. Verdikty nejsou pravomocné, odsouzení se mohou odvolat k nejvyššímu soudu.

Lidová strana dostala ve čtvrtek za profitování z korupce pokutu přes 245.000 eur (6,3 milionu korun). Vedení lidovců už ve čtvrtek oznámilo, že se proti verdiktu odvolá, neboť "v žádném z případů o činech nevědělo".

Liberální strana Ciudadanos, která je podle některých průzkumů nyní nejsilnějšjí stranou v zemi, dnes oznámila, že se k návrhu socialistů nepřidá. Ale vyzvala Rajoye k předčasným volbám, jinak podá svůj vlastní návrh na vyslovení nedůvěry.

"Pokud Rajoy neprosadí předčasné volby, jsme připraveni podat vlastní návrh na vyslovení nedůvěry (vládě) s cílem uspořádat volby," uvedl dnes jeden ze členů Ciudadanos José Manuel Villegas.

Podporu případnému návrhu na vyslovení nedůvěry vlády ve čtvrtek přislíbil lídr radikálně levicové strany Podemos Pablo Iglesias. Pro podporu svého návrhu musí socialisté získat nejméně 175 hlasů ve 350členném Kongresu poslanců. Socialistická strana má přitom v kongresu 84 mandátů a Podemos 67.

Premiér Rajoy dnes volání po předčasných volbách odmítl a kritizoval i návrh na vyslovení nedůvěry vládě. "Hlasování o vyslovení nedůvěry jde proti politické stabilitě, kterou naše země potřebuje a proti ekonomickému oživení. Je to špatné pro Španělsko," řekl Rajoy na tiskové konferenci.