"Velmi jsme si cenili úsilí prezidenta Trumpa, bezprecedentního u jakéhokoli jiného prezidenta, o uskutečnění historického severokorejsko-amerického summitu," uvedl Kim Kje-kwan v prohlášení, které dnes zveřejnila KCNA. "Jeho náhlé a jednostranné oznámení o zrušení summitu je pro nás nečekané a litujeme ho," podotkl Kim Kje-kwan. "Ještě jednou Spojeným státům říkáme, že jsme připraveni řešit problémy kdykoli jakýmkoli způsobem," dodal severokorejský diplomat.

Bílý dům ve čtvrtek zveřejnil dopis, v němž Trump severokorejskému vůdci vysvětluje, proč odřekl své setkání s ním, plánované na 12. červen v Singapuru. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA. Později při projevu v Bílém domě ale Trump nevyloučil, že summit se nakonec v dohodnutém termínu uskuteční, případně někdy později, záležet to ovšem bude na Kimově přístupu. KLDR předtím ve čtvrtek oznámila, že zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko.

Analytici upozorňují, že severokorejské reakce na zrušení summitu jsou nezvykle smířlivé; řada expertů od Pchjongjangu očekávala agresivní odpověď. Ko Ju-hwan z univerzity v jihokorejské metropoli Soulu uvedl, že vyjádření náměstka severokorejského ministra zahraničí "je takřka omluvným dopisem".

Kim Tong-jup, odborník na KLDR v soulském Ústavu studií Dálného východu, prohlásil, že reakce KLDR je pozoruhodně "zdvořilá, diplomatická a zdrženlivá". To podle něj svědčí o tom, že Severní Korea má velký zájem o rozhovory s Washingtonem.

Severní Korea chce pravděpodobně summitu s Trumpem využít k tomu, aby vymohla zmírnění mezinárodních sankcí, které přijala vůči KLDR Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy. Pchjongjang letos oznámil že se rozhodl zbrojní zkoušky pozastavit, v případě selhání diplomacie by je ale mohl zase obnovit, napsala agentura AP.

Severní Korea "je ochotna dát Spojeným státům čas", aby přehodnotily své rozhodnutí ohledně rozhovorů, které byly naplánovány na 12. června v Singapuru, uvedl ministerský náměstek Kim Kje-kwan. "Odhodlání KLDR udělat maximum pro mír a stabilitu na Korejském poloostrově se nemění," řekl.