"Taková krize, jako byla ze včerejška (čtvrtku) na dnešek, už nebude," uvedl mluvčí. Podle něj se menší toky v středních Čechách, Plzeňském a Jihočeském kraji rozvodnily kvůli masivním srážkám a bouřkám, které byly na poměrně velké části území. Například některé toky odvodňující Brdy tak v noci na dnešek dosáhly druhého až třetího stupně povodňové aktivity. Dnes ráno už byla situace klidnější a meteorologové tam evidovali maximálně druhé stupně.

"Byl výrazný rozdíl mezi jihozápadem a severovýchodem, jihozápadní polovina ČR byla pokryta oblačností a bylo tam poměrně velké množství bouřek a srážek, zatímco na severovýchodě nebylo nic," uvedl ke čtvrtečnímu počasí Dvořák.

Podle něj budou dnes přeháňky jen v jižní polovině republiky, postupně ale budou ubývat. Ojediněle se mohou objevit i v sobotu, kdy mohou být intenzivnější v Beskydech, podle Dvořáka by ale neměly být v takové míře jako ve čtvrtek v Brdech. Neděle bude téměř bezesrážková.

V týdnu se mohou v ČR vyskytnout lokální bouřky, případně s intenzivními srážkami. "Například to vyplaví hlínu z pole, ale na prostoru například pět krát pět kilometrů, tedy ne na tak velkém území, jako byly Brdy," dodal mluvčí.

ktp mal