Třetího povodňového stupně, tedy ohrožení, dosáhly v noci toky na třech místech, kromě Zaječova také v Obecnici a Trhových Dušníkách na Příbramsku. Před půlnocí byly třetí povodňové stupně pouze dva.

Středočeští hasiči museli ještě dnes dopoledne provést několik zásahů ve spojitosti s povodněmi. "Většinou jde o čerpání vody ze sklepů, stíhají to pokrývat dobrovolné jednotky," řekla ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

"Včera jsme na některých místech odčerpávali vodu, ale pomoc občanům daných obcí organizuje sama obec. Většinou využije dobrovolné hasiče, které také zřizuje. V některých vážnějších případech může požádat o součinnost HZS ČR, ale to je spíše výjimka," uvedla mluvčí celostátního vedení hasičů Nicole Zaoralová.

V Příbrami má vyšší hladinu pouze Litavka, na Příbramském potoku v tuto chvíli žádný povodňový stupeň vyhlášen není, v noci byl potok na prvním stupni, řekla ČTK mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Příbram podle Svobodové poskytla v noci obcím Obecnice, Podlesí a Trhové Dušníky pytle s pískem a plničku. "Během dneška se začnou zjišťovat škody, to vše a další věci budou součástí celkového vyhodnocení uplynulé události. Už teď je však téměř jisté, že největší škody napáchala voda, která přišla z Brd, a následně splachy z luk a polí," dodala Svobodová.

Hasiči měli od večera desítky výjezdů spojených s počasím, před tím, než se začaly zvedat hladiny toků, šlo především o odstraňování spadlých stromů přes silnice, odčerpávání vody ze sklepů rodinných domů nebo čištění ucpaných kanálů. Později v noci hasiči již pomáhali například také s plněním pytlů pískem.

V Berouně dosáhla Litavka druhého stupně povodňové aktivity v 02:10. "Povodňová komise města Beroun vyhlásila proto v 02:15 stav pohotovosti. V kanalizačních šachtách u areálu TJ Lokomotiva Beroun a penzionu pro důchodce byla instalována mobilní čerpadla," uvedla radnice na svém webu. Po 09:00 byl stupeň povodňové aktivity snížen na první.

Během noci pak byla řeka nejvýše na 226 centimetrech, průtok byl 127 krychlových za vteřinu. K ránu začala Litavka ve městě klesat, v 09:30 klesla pod dva metry.

V Zaječově byli večer podle starostky Ireny Nezbedové obyvatelé bydlící poblíž Jalového potoka připraveny na evakuaci, ta ale nakonec nebyla nutná. V obci byly rozvodněné dva potoky. V Obecnici voda zaplavila několik desítek budov, hasiči pomáhali s odčerpáváním vody, plnili také pytle pískem, aby zabránili průniku vody do zatím nezasažených domů.

Meteorologové večer vydali pro Příbramsko výstrahu před povodňovým ohrožením s extrémním stupněm nebezpečí. V platnosti byla také pro Rokycansko a okres Plzeň-jih.

Do dnešních 23:00 zůstává výstraha před silnými bouřkami pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Vysočinu. Ve středních Čechách se výstraha týká Příbramska, Benešovska a Berounska. Meteorologové ale už nečekají intenzivní deště, podle předpovědi mají dnes srážky ubývat a neděle má už být téměř bez deště.