Vyšetřování údajné velezrady začalo již loni, ale ministerstvo obrany jeho existenci potvrdilo až poté, co o něm ve čtvrtek informovala televize TMC. Agentura AFP v té souvislosti s odvoláním na soudní zdroj uvedla, že už 22. prosince byly ve Francii obviněny tři osoby; dvě ze spolupráce s cizími tajnými službami a jedna z krytí trestné činnosti a velezrady. Dvě osoby jsou ve vazbě a třetí pod soudním dohledem.

"Ministerstvo obrany potvrzuje, že dva jeho bývalí pracovníci a manželka jednoho z nich byli předvedeni před vyšetřujícího soudce kvůli podezření ze skutků zakládajících podezření na trestné činy a přečiny velezrady, a to vyzrazením informací zahraniční mocnosti, podněcováním k trestnému činu a tajným poškozováním národní obrany," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ministryně Parlyová dnes ráno uvedla, že vyzrazení informací by mohlo "ohrozit bezpečnost státu". Zadržení někdejší agenti rozvědky DGSE, kteří jsou nyní v důchodu, informace cizí mocnosti "velmi pravděpodobně" předávali ještě v době své aktivní služby.

Prezident Macron dnes záležitost komentoval během návštěvy v Rusku a podotkl, že v případu nejde o nedávné zločiny. Uvedl, že na případu pracují pařížští prokurátoři a nyní je "na justici, aby se vyjádřila".

Televize TMC ve čtvrtek bez uvedení zdrojů informovala, že agenti pracovali pro Čínu a jeden z nich pobýval v Pekingu. Blízký poradce prezidenta Macrona dnes nicméně naznačil, že scénář s Čínou by nepoškodil vztahy mezi Pekingem a Paříží. "Jsme dvě velké mocnosti, které se navzájem dobře znají," citovala jej agentura Reuters. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang na své pravidelné tiskové konferenci odmítl spekulace komentovat.