Macron přijel do druhého největšího ruského města jako host ekonomického fóra, na jehož okraji se s Putinem setkal k obsáhlým rozhovorům. Součástí návštěvy francouzského prezidenta je i podpis řady kontraktů, jejichž celková hodnota podle šéfa ruského fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva činí zhruba miliardu eur (25,7 miliardy korun).

Francouzský Total uzavřel s ruskou společností Novatek dohodu o spolupráci na druhém projektu zkapalněného zemního plynu (LNG) v arktické oblasti Arctic LNG-2. Ruská jaderná agentura Rosatom dále podepsala s francouzskou Komisí pro alternativní a atomovou energii dohodu o partnerství v oblasti mírového využívání atomové energie, informovala agentura TASS.

Putin mimo jiné ocenil snahu Evropy zachovat jadernou dohodu s Íránem poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Macron v této souvislosti poznamenal, že Teherán musí své závazky zcela plnit, a vyjádřil názor, že ujednání s Íránem je třeba doplnit dalšími dohodami.

Na otázku, týkající se sankcí USA vůči Íránu, Macron řekl, že Evropa musí posílit svou ekonomickou suverenitu. Zároveň sdělil, že Francie počítá s kompenzacemi pro francouzské společnosti působící v rámci jaderné dohody.

Ruský prezident během setkání rovněž vyjádřil politování nad rozhodnutím svého amerického protějšku Donalda Trumpa zrušit summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Nicméně vyjádřil naději, že se toto setkání v budoucnu přece jen uskuteční. Macron zase doufá, že Trumpův krok byl "jen drobný zádrhel" v procesu jaderného odzbrojení Korejského poloostrova, který by měl dál pokračovat.

Ohledně situace v Sýrii Macron prohlásil, že Moskva a Paříž chtějí koordinovat snahy, které pro nalezení politického řešení konfliktu vyvíjí Rusko, Írán a Turecko na jedné straně a Francie, Británie, Německo, Jordánsko, Spojené státy a Saudská Arábie na straně druhé. Macron a Putin se shodli na tom, že důraz by se měl klást na novou ústavu a volby, v nichž by hlasovali všichni Syřané, řekl francouzský prezident.

Macron na tiskové konferenci také avizoval, že v létě přijede do Ruska na mistrovství světa ve fotbale, pokud se francouzský tým dostane do semifinále. "Jsem založením optimista, a tak mohu s jistotou říct, že za několik týdnů pravděpodobně přijedu podpořit svůj tým," řekl.