Merkelová po setkání s čínským prezidentem zdůraznila, že další otevírání čínského trhu a rovné zacházení s podnikateli v obou zemích bude hrát při rozvoji vzájemné spolupráce "velkou roli". Si Ťin-pching si prý od vztahů s Německem hodně slibuje. Oba státníci se každopádně shodli, že i navzdory přetrvávajícím sporům kolem nerovného zacházení chtějí obě země pokračovat ve spolupráci.

Kromě prezidenta Sia se dnes Merkelová v Pekingu setkala také s premiérem Li Kche-čchiangem. Předseda čínské vlády po schůzce prohlásil, že Čína vždy podporovala sjednocenou a prosperující Evropu a že se společně s Německem zasazovala za svobodný obchod. "Čínské dveře jsou otevřené. Dá se říct, že se otevřou ještě více," řekl Li. Merkelová ujistila, že čínské investice v Německu jsou v pořádku a slouží k rozvoji země. S kancléřkou premiér hovořil také o situaci kolem íránské jaderné dohody a KLDR.

Agentura DPA upozornila, že navzdory vřelým slovům a objetím ve vztazích mezi Berlínem a Pekingem přibývá třenic a roste napětí, i kvůli sporu dvou největších ekonomik, čínské a americké. Agentura AP připomněla, že cesta s obchodní delegací do Číny následuje po jednáních kancléřky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, avšak němečtí představitelé zdůrazňují oddanost transatlantickým vztahům a odmítají narážky, že Německo hledá alternativní spojenectví, i když se s Ruskem a Čínou shoduje v pohledu na dohodu s Íránem o jaderném programu a i v dalších otázkách.

Premiér Li také vyjádřil naději, že Čína povede s Německem dialog o lidských právech jako rovný s rovným. Čínský premiér tak reagoval na dotaz ohledně vdovy po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi.

Básnířka Liou Sia, která trpí těžkou depresí, je držena v domácím vězení pod přísným policejním dohledem od roku 2010, ačkoli nebyla obviněna z žádného trestného činu. Její manžel byl v roce 2009 odsouzen k jedenácti letům ve vězení za podvracení státu a loni v červenci zemřel na rakovinu poté, co mu úřady nedovolily léčit se v zahraničí.

Po jednání s prezidentem a premiérem se Merkelová setkala také s bojovníky za lidská práva a rodinnými příslušníky vězněných disidentů. Nebyl mezi nimi ovšem Chu Ťia, který byl před návštěvou kancléřky v Číně zadržen. "Výslovně mi řekli, že ví, že jsem pozván (na německé velvyslanectví). Proto tohle opatření," řekl Chu Ťia agentuře DPA.

Ještě letos do asijské země vyrazí také německý prezident Frank-Walter Steinmeier, pro kterého to bude ve funkci hlavy státu první návštěva.