"Pan prezident slíbil, že za 14 dní na setkání s hejtmany téma určitě projedná," řekl ČTK po schůzce s hlavou státu předseda NRZP Václav Krása.

Kraje pořádají výběrová řízení na zajištění dopravy na regionálních tratích. Rada se obává toho, že by se podmínky cestujících s omezením pohybu a orientace mohly zhoršit. Podle ní totiž někteří soukromí dopravci na rozdíl od Českých drah nemají vyhovující vybavení pro cestování lidí s handicapy. Krása uvedl, že prezident situaci vnímá stejně jako rada a chce o ní s hejtmany mluvit.

Rada zaznamenala podle Krásy už také několik případů, kdy lidé nedostávají ze Slovenska příspěvek na péči. Problém se týká smíšených manželství. "Člověk platil na Slovensku zdravotní odvody a teď žije v Česku. Měl by od Slovenska dostávat príspevok na opatrovanie. Slovensko si ale na Soudním dvoru EU vymohlo, aby dávky nemuselo poskytovat do jiných států. Když je člověk v ČR déle než 60 dní, příspěvek nemá," uvedl Krása. Podle něj by případů, kdy lidé zůstávají bez příspěvku na zajištění péče, mohlo být několik stovek.

Rada uvedla, že podle evropské směrnice by měl stát poskytovat příspěvek lidem, kteří si v něm platili zdravotní pojištění, i do jiné země. Česko dávku lidem do ciziny posílá, podotkl Krása. Míní, že situaci by mohla vyřešit dohoda mezi Českou a Slovenskou republikou, že v Česku bude platit výjimka a soudní rozhodnutí o nevyplácení dávek se zde nebude uplatňovat. "NRZP se domnívá, že to může být tématem jednání prezidentů obou republik," uvedl Krása.

Prezident dnes podle něj radě doporučil, aby připravila pro slovenskou stranu dopis s popisem situace a žádostí o změnu. Zeman by list pak případně mohl předat svému slovenskému protějšku Andreji Kiskovi, s nímž by se měl setkat v říjnu na Slovensku u Štrbského plesa, dodal Krása.

Rada hledala přímluvu u prezidenta už před třemi lety. Tehdy ho informovala o svém požadavku na zvýšení příspěvků na péči. Počátkem roku 2015 Zeman zas vedení NRZP vysvětloval své tehdejší výroky o tom, že děti s určitým handicapem by neměly být zařazovány do tříd se zdravými školáky.