Häupl v přibližně 45minutovém projevu v radě zhodnotil své 24leté působení v čele rakouské metropole, které označil za "skvělé časy". Vyzval také k obraně "mírového projektu" Evropské unie a většímu respektu v politických debatách. Řekl, že se sám omlouvá všem, které mohl v minulosti urazit.

Vyslovil se i pro pomoc uprchlíkům, zároveň ale odmítl "nekontrolovaný příliv" migrantů. Připustil, že neví, co by se stalo, kdyby Německo v roce 2015 nevpustilo na své území tisíce migrantů z Rakouska. Za nejdůležitější téma budoucnosti označil digitalizaci.

Zástupci všech stran ocenili Häupla ovacemi. Výjimku tvořili představitelé protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Vystudovaný biolog Häupl byl jedním z nejdéle sloužících starostů v evropských zemích. Vídeň se pod jeho vedením stala letos již po deváté městem s nejlepší kvalitou života na světě.

Jako představitel Vídně uzavíral Häupl smlouvy s řadou českých měst včetně Prahy a Brna. Vloni v říjnu mu udělil prezident Miloš Zeman Řád bílého lva za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů.

Häupl patřil k nejvlivnějším politikům sociální demokracie, do níž vstoupil v roce 1978. Rakouská média ho často označují za "skutečného šéfa strany", jenž často v zákulisí tahá za nitky.