"Dva tisíce pět set nových bytů, které bude příští týden schvalovat plánovací komise, bude postaveno ještě v roce 2018," uvedl Lieberman. Dodal, že bude také žádat o souhlas s výstavbou dalších 1400 bytových jednotek, které by měly přijít na řadu později. "V následujících měsících připravíme ke schválení plány výstavby tisíce dalších bytových jednotek," dodal Lieberman ve svém prohlášení.

Izraelské oznámení přišlo dva dny poté, co Palestinci vyzvali Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu, aby se zabýval zločiny, které údajně Izraelci páchají na Palestincích na Západním břehu, ve východním Jeruzalémě i v Pásmu Gazy. Izrael právoplatnost palestinské žádosti zpochybnil.

"ICC nemá soudní pravomoc nad izraelsko-palestinskými záležitostmi, neboť Izrael není členem soudu a palestinská samospráva není státem," uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí. Krok palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, který žádost o vyšetřování podal, označila izraelská diplomacie za "cynický" a Palestince obvinila z podněcování násilí a využívání civilistů jako "lidských šítů".

Osady jsou z pohledu mezinárodního práva nelegální a komplikovaly minulá kola mírových rozhovorů. Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu a v Pásmu Gazy, množství roztroušených osad ale zabraňuje vzniku územně celistvého státu.

Izrael tvrdí, že osidluje historická území, kde Židé vždy žili. Na Západním břehu Jordánu a ve východní Jeruzalémě se nachází asi 500.000 Izraelců a více než 2,6 milionu Palestinců, uvedla agentura Reuters.

Izraelská mírová organizace Peace Now nedávno uvedla, že během Trumpovy administrativy přibylo vystavěných bytů v osadách. Současný americký prezident totiž v souvislosti s výstavbou nezastává tak tvrdý postoj jako jeho předchůdce Barack Obama. Donald Trump letos v únoru uvedl, že židovské osady na Západním břehu Jordánu komplikují úsilí o mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci, a vyzval Izrael ke zdrženlivosti. Žádné tvrdé odsouzení výstavby na okupovaných územích ale nepřišlo.