Vládní předloha novely zákona o státních svátcích předpokládá, že 30. říjen bude státním svátkem pouze letos. V tento den v roce 1918 Slováci Martinskou deklarací vyhlásili pro slovenský národ právo na sebeurčení a nezávislost a přihlásili se ke vzniku samostatného česko-slovenského státu. V současnosti je 30. říjen na Slovensku památným dnem.

Proti zmiňované změně se dříve v tomto týdnu postavila nacionalistická koaliční Slovenská národní strana, která kritizovala "nesystémové" zavádění svátků. Nesouhlas vyjádřili také zástupci zaměstnavatelů, a to s odůvodněním, že země má vysoký počet svátků a že změna bude mít finanční dopady na podniky.

"Na koaliční radě jsme si to vysvětlili. Stanovisko (SNS) úplně nekorespondovalo s názorem celého vedení Slovenské národní strany. Tento návrh by měl získat podporu v Národní radě," řekl novinářům premiér Pellegrini. Dodal, že představitelé koaličních stran se dohodli na projednání novely zákona o státních svátcích vládou, materiál podpořili i ministři za SNS. Premiér rovněž odmítl výtky zaměstnavatelů, když řekl, že sté výročí Martinské deklarace je pro něj na vyšší úrovni než ekonomické zájmy slovenského byznysu.

Slovensko si na rozdíl od České republiky den vzniku Československa 28. října 1918 státním svátkem nepřipomíná. Slovenský parlament v minulosti opakovaně odmítl návrhy na zařazení 28. října dne mezi svátky.