Armáda dostane 25 modernizovaných houfnic Zuzana 2 od slovenské státní firmy Konštrukta-Defence. Dělostřelecký zbraňový systém je postaven na podvozku Tatra a je plně způsobilý k použití v rámci operací NATO, jehož členem je i Slovensko.

Ministr obrany Peter Gajdoš novinářům řekl, že dodávky houfnic začnou již letos a ukončeny budou v roce 2022. Proti předchozí verzi mají houfnice Zuzana 2 například delší dostřel, lepší přesnost střelby, protiminovou ochranu podvozku a zvýšenou balistickou ochranu posádky.

"Na základě hodnocení týmu NATO realizujeme jejich doporučení a požadavek na zajištění závazku vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu. Takovýmto způsobem se zajistí palební síla brigády," řekl Gajdoš k nákupu houfnic.

Od zakázky, která zahrnuje i výcvik, náhradní díly a munici, si úřad slibuje také podporu domácího průmyslu. Slovenské ozbrojené síly vlastní 16 houfnic Zuzana staršího typu.

Slovensko dříve zahájilo rozsáhlou modernizaci zastaralé techniky svých ozbrojených sil. Bratislava již zakoupila dopravní letouny a víceúčelové vrtulníky a připravuje nákup obrněných vozidel či modernizaci stíhacího letectva. Obstarání obrněnců podle médií a opozice provází netransparentní postup ze strany ministerstva obrany, projekt prověřuje slovenská policie.

Bratislava se už dříve zavázala, že bude postupně zvyšovat výdaje na armádu. V této oblasti země dlouhodobě neplní závazky, které vyplývají z členství v NATO a podle kterých má členský stát vynakládat na obranu dvě procenta svého hrubého domácího produktu.