Pompeo před dvěma dny řekl, že Washington uvalí sankce na Írán, pokud Teherán neomezí svoje vměšování, včetně vojenského, do záležitostí zemí na Blízkém východě. Americký ministr obvinil Teherán z podpory ozbrojených skupin v zemích, jako jsou Sýrie, Libanon a Jemen.

Zaríf reagoval prohlášením, že Pompeo jen opakuje stará americká obvinění proti Teheránu, "jen hlasitěji a neslušnějším tónem", uvedla agentura Reuters.

"Pompeo a další američtí činitelé jsou v pasti starých iluzí. Jsou rukojmími zkorumpovaných nátlakových skupin," řekl Zaríf.

Pompeo o den dříve pohrozil, že Írán kvůli své zahraniční a jaderné politice potká nevídaný finanční tlak. Pompeo o nejtvrdších sankcích, jaké byly dosud vůči Íránu uplatňovány, hovořil při představování nové doktríny americké zahraniční politiky. Podle médií je už nyní pravděpodobné, že některé z amerických podmínek jsou pro Írán nepřijatelné.

Prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil, že USA odstupují od mezinárodní dohody s Íránem, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. Pompeo zdůraznil, že tohoto cíle - tedy že Írán nezíská jadernou zbraň - lze dosáhnout prostřednictvím tlaku na Teherán, tedy i bez uvedené úmluvy.

Ostatní signatáři dohody s Íránem (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, Evropská unie) dali v posledních dnech Teheránu najevo, že ujednání z roku 2015 chtějí dodržovat i po americkém odchodu.

Šéf generálního štábu íránské armády, generál Mohammad Bagherí dnes označil americké nejvyšší představitele za kruté, zkorumpované a figurující na výplatní listině Izraele. Prohlásil, že Teherán nebude podléhat tlaku Washingtonu, aby omezil svoje vojenské aktivity.

"Íránské ozbrojené síly jsou nyní díkybohu připravenější než kdy předtím a nebudou čekat na povolení nebo schválení jakékoli mocnosti, aby rozvíjely své obranné schopnosti," řekl Bagherí podle státní zpravodajské agentury IRNA. Podle generála nemá Washington odvahu k vojenskému střetnutí s Teheránem.

První náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád dnes prohlásil, že otázka případného stažení íránských či šíitských libanonských milicí ze Sýrie je záležitostí syrského vládnoucího režimu a nikomu jinému do toho nic není.