Pozvánku pro osm jihokorejských novinářů KLDR zrušila poté, co pozastavila se sousední zemí většinu kontaktů na protest proti společnému vojenskému cvičení amerických a jihokorejských vojáků. Dnes ale seznam žurnalistů z Jižní Koreje odsouhlasila.

KLDR přislíbila zničit zkušební polygon, což označuje za potvrzení závazku skončit se zkouškami jaderných zbraní. Konkrétní den oficiální ceremonie bude určen podle počasí, Pchjongjang již v polovině měsíce upřesnil termín v rozmezí ode dneška do pátku. Na událost byli pozváni novináři z Číny, Británie, Ruska a Spojených států, kteří do země dorazili už v úterý.

Agentura AP, jejíž reportér je na místě, uvedla, že skupina novinářů pobývá ve městě Wonsan a odtud ještě dnes odcestuje vlakem do jaderného testovacího střediska u obce Pchunggje.

Jízda vlakem potrvá podle AP osm až 12 hodin, poté stráví novináři ještě několik hodin v autobusu a další hodinu půjdou ke středisku pěšky. Testovací lokalita se nachází v odlehlé, řídce osídlené hornaté oblasti na severovýchodě KLDR.

Při likvidaci zařízení mají být odstřeleny podzemní tunely, do nichž bude následně zablokován vstup, zničeny budou také všechny výzkumné budovy, pozorovací stanoviště a kontrolní posty.

Plánované zničení jaderného testovacího střediska u obce Pchunggje na severu KLDR je vnímáno jako gesto dobré vůle ze strany vůdce Kim Čong-una, který v posledních měsících podnikl řadu vstřícných kroků, jež přispěly ke snížení napětí na Korejském poloostrově, včetně schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Kritici ale zdůrazňují, že plánovaná likvidace testovacího střediska, kde KLDR uskutečnila všech šest svých nukleárních zkoušek, není ničím jiným než právě gestem. Čínští vědci nedávno uvedli, že středisko se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, neboť část podzemního areálu se po výbuchu zhroutila.

Pochybnosti budí rovněž skutečnost, že ke zničení střediska byli přizváni pouze zahraniční novináři, nikoli mezinárodní jaderní inspektoři. Podle expertů by pro Kima navíc nebyl problém vybudovat středisko nové, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat.

Severokorejský diktátor slíbil ukončit jaderný program KLDR, v posledních dnech ale rostou obavy, že by mohl názor změnit. Pchjongjang kvůli jihokorejsko-americkým manévrům a kvůli tlaku USA na severokorejské jaderné odzbrojení již pohrozil zrušením připravovaného summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je naplánován na 12. června v Singapuru. Podle Trumpova úterního vyjádření je velmi pravděpodobné, že se summit v daném termínu neuskuteční.