"Nejméně 26 režimních vojáků a jejich spojenců bylo zabito při útoku IS na jejich pozice v syrské Bádiji," uvedla SOHR s tím, že mezi mrtvými jsou mimo jiné příslušníci íránské milice.

Bádija je rozlehlá poušť, která sahá od centrální Sýrie po východní hranici s Irákem a ve které místy stále operuje IS.

Podle šéfa SOHR radikálové zaútočili na malou základnu východně od Palmýry, které se od začátku syrského konfliktu IS zmocnil dvakrát.

Útok začal, když explodovala nálož v automobilu; následně mezi radikály z IS a prorežimními silami propukla přestřelka, uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán s tím, že při střetu bylo zabito pět radikálů.

Příslušníci samozvaného Islámského státu měli v roce 2014 pod kontrolou skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Z mešity v iráckém Mosulu pak vyhlásil vůdce IS na tomto území chalífát.

V Iráku byli členové IS poraženi loni, v Sýrii jsou zbytky jejich oddílů ještě ve dvou pouštních oblastech na východě, uvedla agentura Reuters. Další skupina, která se k IS hlásí, drží menší území na syrském severozápadě. V pondělí syrská armáda oznámila, že obnovila plnou kontrolu nad Damaškem a jeho okolím, včetně oblasti kontrolované IS jižně od hlavního města. Podle Abdar Rahmána byli radikálové z IS z jižního Damašku po dohodě s armádou evakuováni do pouštní Bádije.