Robinson, který vede americkou ambasádu v Caracasu několik měsíců, dostal 48 hodin na to, aby opustil zemi. Stejnou lhůtu k opuštění Venezuely dostal zástupce šéfa ambasády Brian Naranjo. Maduro oba obvinil ze spiknutí proti venezuelské vládě a z vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely a řekl, že důkazy předloží v příštích dnech.

Madurovo oznámení přišlo několik hodin poté, co americký prezident Donald Trump v pondělí vydal exekutivní nařízení, které zavádí další sankce vůči venezuelskému režimu. Podle Bílého domu je jejich cílem znemožnit rozprodej státního majetku za zlomek jeho skutečné hodnoty na úkor venezuelského lidu.

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza nové americké sankce odsoudil a označil je za nelegální opatření a za "zločin proti lidskosti". Podle něj brání v rozvoji Venezuely a lidem této země v přístupu k základním statkům. "(Sankce) jsou šílené, barbarské a v naprostém rozporu s mezinárodním právem," uvedl v prohlášení Arreaza.

Washington zpřísnil sankce den poté, co v nedělních prezidentských volbách zvítězil opět Maduro. Volby provázela rekordně nízká volební účast, protože je jako nedemokratické bojkotovala velká část opozice. Za podvod je označil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Volby kritizovala řada zemí a 14 států takzvané Limské skupiny (Kanada plus 13 zemí Latinské Ameriky) v pondělí oznámilo povolání svých velvyslanců z Venezuely ke konzultacím.

Také Evropská unie dnes zopakovala, že venezuelské volby nesplnily mezinárodní standardy a že zvažuje přijetí "přiměřených opatření". Podrobnosti neuvedla. Už dříve EU stejně jako USA zavedla sankce vůči některým představitelům venezuelského režimu.

Robinson, jehož dnes Maduro vyhostil, podle venezuelského deníku El Impulso tři dny před volbami při návštěvě katolické univerzity Andrése Bella v Caracasu prohlásil, že "volby nebudou důvěryhodné" a že bude s mezinárodním společenstvím a s Venezuelany pracovat na tom, aby byla v zemi obnovena demokracie.

USA a Venezuela nemají obsazena svá vzájemná zastoupení velvyslanci od roku 2010. Jejich vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Maduro obviňuje Američany ze "špinavé ekonomické války" vůči jeho zemi. Podle expertů ale hlubokou ekonomickou krizi, v níž se Venezuela nachází už několik let, má na svědomí socialistická politika venezuelské vlády.