"Shodli jsme se, že potřebujeme silný a funkční azylový systém, který bude odolný vůči budoucím krizím," řekl Babiš. "Kvóty (pro přerozdělování uprchlíků v rámci EU) nejsou cestou vpřed, pouze rozdělují Evropu," dodal. Sipilä poznamenal, že migrace je jedno z témat, v nichž musí unijní země pokročit. Dodal, že základem je bojovat s příčinami migrace.

O reformě azylového systému se v EU diskutuje v návaznosti na migrační krizi způsobenou nekontrolovaným přílivem uprchlíků a ekonomických migrantů. Odpovědí EU mělo být rozdělení příchozích mezi členské státy prostřednictví kvót. Finsko bylo jedinou zemí, která se v roce 2015 při hlasování ministrů vnitra EU o těchto migračních kvótách zdržela. Česko a další tři státy byly proti, zatímco zbytek členských zemí opatření podpořil.

Česká republika a Finsko se shodují také v pohledu na některé kapitoly společného unijního rozpočtu, premiér Sipilä se zmínil například o zemědělství, kohezní politice, podpoře digitalizace nebo obranné politice. Jednou z cest, jak najít a prosadit společné zájmy v EU, je hledání partnerů pro vyjednávání. Babiš proto prostřednictvím finského premiéra pozval skandinávské a pobaltské státy k jednání s visegrádskou skupinu. "Probrali bychom agendu Evropy, protože jejich názory jsou příbuzné našim," řekl později Babiš novinářům.

Dopoledne se oba premiéři zúčastnili česko-finského podnikatelského fóra. V české podnikatelské delegaci byli zástupci pěti společností, například výrobce nemocničních lůžek Linet nebo firmy Škoda JS a Škoda Transportation. Škoda Transportation během návštěvy dokončila koupi finského výrobce tramvají TransTech. Většinový podíl ve finské společnosti měla Škoda od srpna 2015, nyní vlastní celou společnost, jejíž tržby dosahují tří miliard korun.

Babiš do Finska odjížděl s tím, že se chce seznámit s místním vzdělávacím systémem. Během dvoudenní pracovní cesty navštívil mimo jiné základní školu a univerzitu. Zaujalo ho například to, že na vysokých školách ve Finsku se neplatí školné.

Naposledy navštívil Finskou republiku předseda české vlády v roce 2013 - byl to Petr Nečas. Naopak posledním finským premiérem, který zavítal na návštěvu do České republiky, byl v roce 2008 Matti Vanhanen. Babiš dnes předsedu finské vlády pozval na návštěvu Česka.