Při setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem Putin řekl, že po skončení syrské války by měly zahraniční jednotky z této země odejít. Kreml pak vyjasnil, že to zahrnuje také Írán a spojenecký libanonský Hizballáh. Původně se Putinova slova vysvětlovala jako poukaz na přítomnost Američanů v Sýrii.

"Nikdo nemůže Írán nutit udělat cokoli. Dokud budou existovat teroristé a dokud to bude syrská vláda chtít, Írán bude v Sýrii. Odejít by měli ti, kdo tam přišli bez souhlasu syrské vlády," citovala dnes Kásemího íránská agentura Tasním.

Počítáme s tím, že v souvislosti s významnými vítězstvími a úspěchy syrské armády v boji proti terorismu a s vyhlídkou na aktivnější fázi politického procesu budou ze Sýrie zahraniční ozbrojené složky staženy, řekl minulý týden Putin. Alexandr Lavrenťjev, který se účastní jednání o Sýrii, pak vyjasnil, že Putinova slova mířila na USA, Turecko a také na Írán a Hizballáh.

Izrael si tohoto výkladu všímá zejména proto, že jeho vláda se snaží brzdit vliv Iránu v sousední Sýrii. Za Putinem jel 9. května jednat izraelský premiér Benjamin Netanjahu a kromě jiného hájil vojenské akce izraelské armády proti íránským cílům v Sýrii.