"Je mi ctí spolu s (argentinským) ministrem zahraničí (Jorgem) Fauriem položit květiny k památníku padlých a připomenout všechny, kteří zemřeli v konfliktu o Falklandské ostrovy," řekl po návštěvě památníku šéf britské diplomacie. Památník je věnován pouze argentinským obětem, Johnson ale připomněl památku padlých z obou válečných táborů.

Podle deníku Clarín se u tohoto památníku v Buenos Aires připomínajícímu oběti konfliktu o souostroví v samém cípu jižního Atlantiku poklonil také britský princ Charles v roce 1999.

Boje o Falklandy (v hispanoamerickém světě nazývané Malvíny) vypukly v dubnu 1982 poté, co je obsadil argentinský diktátor Leopold Galtieri, a skončily v červnu téhož roku vítězstvím Británie. Zemřelo při nich 255 Britů a 649 Argentinců. Konflikt o nehostinné ostrovy, v jejichž blízkosti se nacházejí ložiska ropy, byl největším nasazením britského válečného námořnictva od druhé světové války.

Argentina a Británie vedou o souostroví o rozloze zhruba 12.000 kilometrů čtverečních spor už skoro 200 let. Po vzniku nezávislé Argentiny začátkem 19. století připadly ostrovy novému státu, ale už v roce 1833 je kolonizovali Britové, kteří je zřejmě koncem 16. století objevili. Argentina se však nevzdávala a hned na prvním zasedání OSN v roce 1946 vznesla požadavek na jejich vrácení z titulu "dědického práva" na španělské kolonie.

Johnson je v Argentině u příležitosti schůzky ministrů zahraničí skupiny velkých světových ekonomik G20, má mít ale i bilaterální jednání s argentinským prezidentem Mauriciem Macrim. S ním se zná ještě z doby, kdy byl Johnson starostou Londýna a Macri starostou Buenos Aires.

Podle deníku The Guardian přijel Johnson do Argentiny také podpořit vztahy s tímto regionem v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. "Těším se na novou kapitolou v našich vztazích a boom obchodní spolupráce, až Británie opustí EU," řekl Johnson v neděli v Buenos Aires. O víkendu navštívil Johnson jako první britský ministr zahraničí po půlstoletí Peru. Z Argentiny odletí šéf britské diplomacie do Chile.