Ukrajinská armáda později podle listu Ukrajinska pravda uvedla, že dva vojáci přišli o život a další čtyři byli zraněni, když odráželi útok separatistů na nedávno osvobozenou ves Pivdenne u Doněcka.

"Okolo páté ráno byla na jižním okraji vsi zpozorována diverzní skupina nepřítele v počtu do deseti lidí. Záložní jednotka brigády, určená pro boj proti diverzantům, vyrazila zadržet diverzanty. Nepřítel utrpěl značné ztráty a byl donucen se stáhnout, při tom byl krytý palbou minometných baterií," uvádí se v armádním komuniké. Armáda připustila, že přišla o dva vojáky, včetně velitele jednotky Andrije Maslova, a že další čtyři byli zraněni.

Verze separatistů vyzněla jinak. Ukrajinská armáda se u Horlivky pokusila o průlom frontové linie a zaútočila na postavení proruských vzbouřenců u obce Holmivskyj, oznámila agentura Interfax s odvoláním na prohlášení separatistů. Vojákům se údajně podařilo s pomocí dělostřelecké a kulometné palby proniknout až k povstaleckým liniím, kde jednoho ozbrojenci zabili a tři zajali. Po akci podle Interfaxu ukrajinští vojáci ustoupili, na bojišti zanechali pět mrtvých.

Ukrajinské velení ve zprávě o situaci u Horlivky označilo incident za operaci armádní průzkumné jednotky, která narazila na pozorovatelské stanoviště nepřítele. Armáda potvrdila zajetí tří povstalců a smrt jednoho, informaci o vlastních obětech ale popřela.

Agentura Unian dnes s odvoláním na policejní zprávu oznámila, že pod dělostřeleckou palbou se ráno ocitlo dětské rehabilitační zařízení ve městě Toreck, které leží asi deset kilometrů severozápadně od Horlivky. Žádná zranění střelba nezpůsobila, téměř 30 dětí ale muselo být z poškozeného objektu evakuováno.

Povstalci podle ukrajinské agentury zničili most u obce Ivanivka na trase mezi městy Chrustalnyj a Luhansk. Ozbrojené střety Unian ohlásil i z oblasti Doněcka, Mariupolu a Svitlodaru.

O eskalaci v oblasti Donbasu svědčí i zpráva pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která podle agentury Interfax zaznamenala během uplynulého týdne 7700 případů porušení příměří, domluveného naposledy před Velikonocemi. Konflikt si od jara 2014 vyžádal více než 10.000 obětí na životech.