Přes 20 milionů voličů má možnost odevzdat svůj hlas ve 14.638 volebních místnostech, které se otevřely v 6:00 místního času (12:00 SELČ). Uzavřít se mají v 18:00 místního času (o půlnoci SELČ).

V jedné ze škol v hlavním městě Caracasu už odvolil Maduro se svou manželkou. "Těmito volbami Venezuela zamířila k etapě politické stability," prohlásil podle agentury AFP při této příležitosti prezident. Přitom právě kvůli němu se podle kritiků politická, ale i ekonomická krize v zemi prohlubuje.

Maduro se zároveň znovu zapřísahal, že "bude respektovat vůli venezuelského lidu" projevenou v těchto volbách. Po předchozích parlamentních volbách v roce 2015, v nichž získala většinu poslaneckých mandátů opozice, ale takový závazek nedodržel a činnost zákonodárného sboru za pomoci ústavního soudu zablokoval.

"Pryč s Madurem" je hlavní slogan stovek demonstrací, které dnes organizuje opozice nejen doma, ale i v řadě měst v zahraničí. Žádné vážnější konflikty zatím nejsou hlášeny. Prezidentské volby odmítají jako nedemokratické Spojené státy, Evropská unie i 14 latinskoamerických zemí.

K předčasným prezidentským volbám byli Venezuelané vyzváni za hluboké hospodářské krize v zemi, kterou způsobila pět let trvající recese a snižující se ropná produkce. Za situace, kdy v zemi roste míra podvýživy a hladu, zvyšuje se hyperinflace a Venezuela zažívá vlnu masové emigrace, přistupují mnozí její obyvatelé k volbám s deziluzí a rozhořčením. Kritizují Madura za své ekonomické strádání a opozici za vzájemné spory.

Z významnějších politiků, kteří se k bojkotu opozice nepřipojili, má největší šance přiblížit se k Madurovi šestapadesátiletý právník Henri Falcón.