Mezi budoucími kardinály bude podle agentury AP arcibiskup Konrad Krajewski, který proslul péčí o bezdomovce, chudé a sociálně vyloučené. Krajewski bývá označován za "papežova almužníka" a ztělesňuje důraz, který František klade na sociální rozměr působení církve.

Červený kardinálský klobouk čeká rovněž na preláty z japonské Ósaky a italské obce L'Aquila, která se stále vzpamatovává ze zemětřesení v roce 2009. Kardinály se stanou i španělský biskup Luis Ladaria Ferrer, který stojí v čele Kongregace pro nauku víry, a místopředseda vatikánské vlády Giovanni Angelo Becciu.

František se při jmenování kardinálů často řídí jinými zvyklostmi, než dodržovali jeho předchůdci, napsala agentura Reuters. Méně pozornosti například věnuje velkým italským městům, jejichž církevní hodnostáři tradičně vysoký titul dostávají. Bez kardinála je například Turín nebo Benátky. Zaměřuje se kromě toho často na mimoevropské státy, tentokrát je to Pákistán, Madagaskar, Irák, Bolívie nebo Peru. Český duchovní v seznamu nově jmenovaných kardinálů není.

Kardinálové tvoří elitu katolických duchovních, jsou považováni za nejbližší poradce papeže. Jsou-li mladší 80 let, mohou se stát členy takzvané konkláve, sboru pro papežskou volbu. František dosud obdařil kardinálským titulem 60 duchovních.