Pár hodin po úterní operaci byl Abbás propuštěn. Krátce hospitalizován byl pak znovu v pátek, informovala palestinská agentura WAFA. Ta dnes oznámila, že Abbás byl dnes v nemocnici na kontrole po nedávném operačním zákroku. Po provedených testech lékaři podle WAFA oznámili, že kontrola dopadla dobře a zdravotní stav prezidenta je "uspokojivý".

Zdroj Reuters, který si přál zachování anonymity, uvedl, že Abbás byl hospitalizován kvůli horečce, která může být známkou toho, že se ušní zánět nepodařilo zcela vyléčit.

Letos v únoru byl Abbás krátce hospitalizován během své návštěvy v USA. Vyčerpání ho přivedlo do nemocnice v Ramalláhu také v červenci 2017. Podrobil se tam testům a jeden z lékařů pak uvedl, že Abbás trpí zánětem žaludku, který se zhoršil v důsledku stresu.

Jakýkoli Abbásův zdravotní problém vzbuzuje obavy kvůli neklidné situaci na palestinských územích. Ta jsou rozdělena mezi dvě soupeřící vlády a navíc podle Reuters neexistuje žádný oficiální nástupce stárnoucího prezidenta.

Abbás, který nemá v úmyslu na svou funkci rezignovat, podle Reuters výzvy ke jmenování svého nástupce ignoruje. Ponechává tak volné pole tvrdému mocenskému boji v případě, že by funkci nemohl vykonávat.

Abbás byl zvolen prezidentem v roce 2005, podle tehdejších předpokladů na čtyřleté funkční období. V roce 2007 se však konkurenční hnutí Hamás zmocnilo kontroly nad Pásmem Gazy a Abbás zůstal u moci na okupovaném Západním břehu Jordánu. Pokusy o smíření Abbásovy palestinské samosprávy a vlády Hamásu v Gaze opakovaně selhaly.