"Zvažovali jsme různé alternativy. Jedna z nich je řešení, které by mohlo být přijatelné pro obě země," řekl podle agentur předseda makedonské vlády na tiskové konferenci po jednání s řeckým kolegou. O problému, který dlouho zatěžuje vztahy těchto sousedních zemí, Zaev a Tsipras jednali v bulharské metropoli na okraj summitu Evropské unie se zeměmi západního Balkánu.

Zaev rovněž řekl, že Skopje a Atény by mohly k dohodě dospět ještě před vrcholnou schůzkou EU, která se má uskutečnit 28. a 29. června v Bruselu. "Ale potřebujeme ještě dál jednat v našich zemích," dodal.

Jeho řecký partner byl po jednání viditelně zdrženlivější. "Myslím, že jsme překonali velkou část vzdálenosti, ale musíme ještě překonat víc," řekl Tsipras podle agentury Reuters novinářům. "Ještě nejsme v pozici, abychom mluvili o dohodě," dodal.

Makedonský premiér nicméně dal najevo, že obě strany jsou odhodlány v jednáních pokračovat, i kdyby se jim nepodařilo splnit "červnový konečný termín". "Tento spor řešíme s cílem posílit důstojnost a identitu občanů obou zemí," poznamenal.

Tsipras vyjádřil naději, že se se Zaevem setkají znovu už příští měsíc. Atény podle něj doufají v dosažení dohody, která "vydrží zkoušku času".

Země vedou spor o název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991. Řecko kvůli němu bývalé jugoslávské republice blokuje vstup do NATO a zahájení přístupových jednání s EU. Název Makedonie Řekové považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii. Na mezinárodní scéně i v OSN se zatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Po každém letošním řecko-makedonském jednání zúčastnění představitelé hovořili o pokroku. Vždy se ale zároveň zmínili o potřebě dořešit některé detaily. Zaev už začátkem roku vyjádřil naději, že se problém podaří vyřešit do léta.

Mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos ale ve středu naznačil, že dohoda o název makedonského státu zřejmě ještě není tak blízko, jak se z dosavadních optimistických prohlášení makedonských představitelů mohlo zdát. Jako obvykle diplomaticky ocenil výrazný pokrok dosažený při jednáních, "ale stále jsme ještě daleko od závěrečných jednání a od dosažení dohody," dodal zároveň.

Atény jsou ochotné přistoupit na název sousedního státu s použitím Makedonie, ale doplněný přívlastkem. Jako nejpravděpodobnější budoucí název se zdá být Horní nebo Severní Makedonie. Za ústupek, že v názvu se slovo Makedonie objeví, však Atény požadují, aby Skopje změnila ústavu a nový název do ní zanesla, což doposud naráží na důrazný odpor makedonské opozice. Ještě větší nesouhlas s naznačovaným řešením byl zatím ale slyšet v Řecku.