Podle informací, které shromáždili novináři čtyř německých médií - listů Süddeutsche Zeitung a Die Zeit a televizních stanic NDR a WDR, nabídl v 90. letech německé rozvědce spolupráci jistý ruský vědec, který se podílel na vývoji látky novičok. Později se Rusovi a jeho manželce podařilo do Německa propašovat vzorek nervově paralytické látky, která se v 70. a 80. letech vyvíjela v Sovětském svazu.

Po první analýze látky ve švédské laboratoři se podle listu Süddeutsche Zeitung tehdejší německý kancléř Helmut Kohl rozhodl podělit se o informace o novičoku se spojenci. Nejpozději od konce 90. let tak podle německých médií měli k dispozici vzorek novičoku a informace o jeho složení nejen v Německu, ale i v USA, Británii, Francii, Nizozemsku a Kanadě. Podle listu Süddeutsche Zeitung je možné, že armádní laboratoře v těchto zemích dokonce látku v malém množství připravovaly, aby vyvinuly protilátky pro případ nasazení novičoku Ruskem.

Právě díky úspěšné spolupráci německé BND s ruským vědcem tak podle německých médií mohla mít Británie k dispozici protilátku, kterou použila při léčbě Sergeje a Julije Skripalových.

Spolupráce německé rozvědky s ruským vědcem byla přísně tajná, a je tak možné, že se o ní nezachovaly v archivech BND žádné spisy. Tehdejší kancléř Kohl podle médií dokumenty popisující operaci po přečtení ničil. Kancléřství i rozvědka BND komentář k informacím o novičoku odmítly.

Skutečnosti, že Německo o novičoku a tedy o porušování mezinárodní úmluvy o chemických zbraních ze strany Ruska ví, si podle Süddeutsche Zeitung byly vědomy i ruské tajné služby. Němečtí zpravodajci to totiž svým kolegům naznačili během návštěvy Helmuta Kohla v Moskvě. Před veřejností se kancléř rozhodl existenci nervově paralytické látky zamlčet, aby nezatížil svůj dobrý vztah s ruským prezidentem Borisem Jelcinem, uvedl německý list.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla a několikrát uvedla, že obdobnou látku mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česko nebo USA. Český prezident Miloš Zeman před časem prohlásil, že se jed novičok v malém množství vyráběl i v ČR. České ministerstvo zahraničí následně zdůraznilo, že v ČR se podobné látky vyrábějí pouze v mikroskopickém množství a že prezident hovořil o látce nesoucí jiné označení než jed použitý v anglickém Salisbury.