V nižších polohách Ústeckého kraje některé linky vozí kola už od Velikonoc, od soboty budou jezdit autobusy s přívěsem i do hor. "Rozšířenou přepravu jízdních kol od posledního dubnového víkendu nabídne DÚK (Doprava Ústeckého kraje) celkem na 36 autobusových linkách. Buď formou cyklovleku s kapacitou 25 kol nebo nástavby na šest kol," uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM).

Přeprava kol ve zbývajících 129 autobusových linkách DÚK je také možná, podmínkou je ale volné místo ve voze. Kolo si mohou zájemci nechat převézt i vlakem, umožňuje to většina krajských linek.

K nejoblíbenějším cyklistickým linkám patří autobusy z Teplic na Komáří vížku, z Děčína na Sněžník, z Teplic na Moldavu, z Kadaně a Klášterce na Měděnec a do Vejprt, z Ústí do Tisé a Mukařova nebo z Litvínova do Klínů a Českého Jiřetína.

Novinkou je Brtnický cyklovlak z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic. Jízdní řády a mapu linek s rozšířenou přepravou bicyklů najdou zájemci na webu. Cena přepravy je stejná jako loni, jednorázová jízdenka stojí 20 korun a platí na území Ústeckého kraje, a to i ve vlacích Českých drah.

Rozšířená přeprava jízdních kol bude v provozu v horských oblastech do 30. září a v nížinách až do 28. října.

Poprvé vyjedou v sobotu na Moldavu a Komáří vížku z Teplic cyklobusy společnosti Arriva. Jezdit budou o víkendech a o svátcích, sedmkrát denně. Od 30. června přibude spoj, který pojede ve všední dny. Autobus s přívěsem uveze 20 kol.

Výletem do Českého středohoří začne v sobotu cyklistická sezona v krajském městě. Cyklisté se mohou vypravit na trasy dlouhé 50, 70 a 100 kilometrů. V neděli je v Cyklokempu Loděnice v Brné na programu biketrial show, jízda zručnosti pro děti, bude možné půjčit si elektrokolo a bezplatně si nechat udělat servis kola. Otevřeno bude po oba dny Muzeum Československého opevnění ve Valtířově a pivovar ve Velkém Březně.

Obyvatelé sídliště Severní Terasa položeného vysoko nad Labem se od soboty až do konce září o víkendech a svátcích budou moci nechat vyvézt s kolem od Labské cyklostezky až k bydlišti. Autobus vybavený přívěsem bude odjíždět od krajského soudu pravidelně v 16:30 a 18:00.