Pro zvýšení poplatků hlasovalo 13 z 20 přítomných zastupitelů, tři byli proti, čtyři se hlasování zdrželi. Zastupitel Vojtěch Němec (PRO 2016), provozovatel taxislužby, kritizoval to, že bude složité přenastavit taxametry, aby zohlednil zdražení. Podnikateli Viktoru Weisovi vadí, že do centra jezdí řada firemních aut, která neplatí za vjezdy. "Není v silách městské policie to kontrolovat. Jak mi chcete zaručit, když budu platit víc, že ten, kdo neplatí, tam nevjede?" ptal se Weis. Místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) řekl, že jde o regulativní poplatek. "Předpokládám, že to (zohlednit zdražení) do měsíce zvládnete," reagoval Hermann. Majitel hotelu U Malého Vítka Petr Eliáš uvedl, že zdražení již nedokáže hostům promítnout do domluvených cen.

Omezení vjezdu do aut do historického centra odložili radní z 1. května na říjen. Na zastupitelstvu to dnes řekl Hermann. Návrh podle něj vzbudil velké námitky. "Hlavní kritika (podnikatelů) byla, že chceme zavést něco před sezonou, že jim to způsobí velké komplikace. Odložíme účinnost pravidel z května na říjen. Dostali jsme podněty, které bychom měli zapracovat, aby nebyly nejasné situace," řekl Hermann.

Podle původního návrhu se změna dotkne hlavně podnikatelů a hostů v penzionech, od 10:00 do 16:00 se do centra autem nedostanou. Město tak chce zklidnit provoz v historickém jádru. Příští rok by se na na třech místech pěší zóny mohly objevit vjezdové sloupky za pět až osm milionů Kč. Nová pravidla vycházejí z aktuální dopravní studie. Podle ní vjíždí do pěší zóny 1150 aut denně, jedno za 20 sekund.

Podle původního návrhu radních se od 10:00 do 16:00 do centra nedostanou abonenti - provozovatelé obchodů, restaurací, hotelů, vlastníci domů i jejich nájemci. Zákaz od 10:30 do 15:00 by měli hosté téměř 80 penzionů z centra a velká auta kyvadlové dopravy, která způsobují v uličkách zácpy. Město eviduje 5000 lůžek pro turisty, dvojnásobek toho, co před 15 lety. Český Krumlov má 13.000 obyvatel, ročně přijedou až dva miliony turistů.

Opatření existuje například v Karlových Varech. Tam byl vjezd do lázeňské zóny od roku 1991 zpoplatněn 20 korunami na den. Loni zastupitelé zvýšili poplatek na 50 Kč. Proti byli zejména zaměstnanci lázeňských hotelů, kteří do práce jezdí autem.