Morawieckého vyjádření následuje po zprávách, že EU se chystá v letech 2021 až 2027 odebrat - či přesunout - středoevropským státům miliardy eur, a to i jako trest za odmítání migrantů a za porušování pravidel právního státu v Polsku a v Maďarsku.

Podle britského listu Financial Times by desítky miliard eur z fondů Evropské unie mohly po roce 2020 místo do zemí střední a východní Evropy, jako jsou Polsko, Maďarsko nebo Česko, putovat spíše do států těžce zasažených nedávnou finanční krizí, tedy do Španělska a do Řecka.

Podle listu má Evropská komise v plánu ukončit dosavadní rozdělování peněz z kohezních fondů téměř výlučně na základě výše hrubého domácího produktu na obyvatele. Naopak toto kritérium chce nahradit mnohem širšími kritérii pokrývajícími řadu faktorů, a to od nezaměstnanosti mládeže, vzdělávání a životního prostředí až po inovace a přístup zemí k migraci.

Morawiecki označil shodu názorů s Pellegrinim ohledně budoucnosti unijních fondů a financí za klíčovou. Připomněl, že postkomunistické země stále zaostávají za západní Evropou, protože neměly po druhé světové válce možnost se plně ekonomicky rozvíjet, a z toho plyne i zaostávání v životní úrovni či vyspělosti infrastruktury za Západem.

Morawiecki podle agentury PAP také vyjádřil potěšení z velmi dobré spolupráce se Slovenskem v mnoha oblastech. "Polsko a Slovensko jsou vzájemně důležití obchodní partneři. Oceňujeme rostoucí obchodní výměnu, těšíme se ze spolupráce v turistice, kultuře, při výměně studentů. To vše jsou velice důležité věci, které prohlubují naši strukturální a strategickou spolupráci," řekl polský premiér. Poukázal také na prohlubující se spolupráci mezi oběma státy v obraně a v rámci Severoatlantické aliance.