Prezident považuje navrhovaných 20 randů za krok, který pomůže stabilizovat pracovní trh a vyrovnat platové výkyvy. Vláda tuto sumu schválila loni v listopadu a rozhodnutí má začít platit 1. května. Kvůli nespokojenosti občanů ale může být podle Reuters termín posunut.

Ramaphosa nahradil v únoru v úřadu svého předchůdce Jaboba Zumu a slíbil nápravu ekonomiky a vymýcení korupce spojované se Zumou.

Minulý týden prezident předčasně ukončil zahraniční cestu a vrátil se kvůli demonstracím na severu země. Účastníci požadovali rezignaci provinčního premiéra, práci, bydlení a zásah proti korupci.

Dnes asi 2000 lidí pochodovalo Johannesburgem k ministerstvu práce. Na jednom z transparentů stálo "K čertu s dvaceti randy na hodinu". "To je plivnutí do tváře pracujícím. Ramaphosa dělníky zaprodal," řekl účastník protestu Moses Modisane.

Obránci konceptu minimální mzdy tvrdí, že se zmírní rozdíly v platech a dělníci budou moci víc utrácet. Kritici naopak očekávají, že poroste nezaměstnanost, která je už teď vysoká, jelikož mnoho zaměstnavatelů si nebude moci dovolit zajistit lidem ani minimální mzdu.

Jeden z jihoafrických odborových svazů SAFTU, který má až 800.000 členů, tvrdí, že se k protestu připojí lidé v celé JAR. "Tohle není piknik, rozhodli jsme se bojovat. Nehodláme dát své životy za 20 randů na hodinu," řekla mluvčí odborů zaměstnanců v kovoprůmyslu Phakamile Hlubiová Majolaová. Vládní mluvčí požádala dělníky, aby protestovali v klidu.