Schůzka měla začít v 09:00 SELČ a Pašinjan chtěl s Karapetjanem hovořit o předčasných volbách poté, co si protivládní demonstrace svolané Pašinjanem toto pondělí, po dvou týdnech protestů, vynutily demisi nového premiéra a šéfa Republikánské strany Serže Sargsjana. "Jsme ochotni jednat s úřady jen o pokojném předání moci. Premiérem se nestane představitel Republikánské strany," prohlásil dnes mluvčí opozičního předáka Tigran Avinjan.

Vůdce opozice dnes navíc vyzval Armény, aby ve středu znovu vyšli do ulic. "Republikánská strana se chystá využít rezignace Serže Sargsjana a udržet si moc," řekl Pašinjan ve videu zveřejněném na jeho facebooku. "Nemůžeme dovolit, aby se reprezentant této strany stal premiérem a nemůžeme dovolit, aby tento zkorumpovaný systém i nadále existoval," dodal opozičník.

Sargsjan se ujal funkce šéfa vlády po deseti letech v čele státu a po změně ústavy přenášející výkonnou moc z prezidenta na premiéra. V neděli se Sargsjan krátce sešel s Pašinjanem, ale vzápětí ze schůzky odešel, rozhořčen požadavkem, aby odstoupil. Již v pondělí ale připustil, že se mýlil, a oznámil demisi.

Úřadující šéf kabinetu Karapetjan dnes v reakci na zrušené jednání vyzval arménského prezidenta Armena Sarkisjana, aby schůzku s opozicí domluvil. "Jsem velice znepokojen stávající situací... vyzývám proto prezidenta, aby zorganizoval jednání..., kterého by se účastnily parlamentní a neparlamentní politické síly," uvedl premiér ve svém prohlášení.

Sargsjan sice odstoupil, ale to neznamená, že by režim předal moc opozici, upozorňují pozorovatelé. Sargsjanova Republikánská strana má se svým spojencem nadále většinu v parlamentu a k protestům se nepřidaly hlavní opoziční strany. Kreml, jindy reagující velice rozhorleně na náznaky "prozápadních revolucí" v postsovětských státech, označil změnu vlády v Jerevanu za vnitřní věc Arménů. "Vše, co se děje v Jerevanu, je vnitřní záležitostí našich arménských přátel, partnerů a spojenců," prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta.