Do čela své "civilní stráže" jmenoval guvernér Denis Kambayi Kankua Nkatu. Ten vedl protivládní milici Kamwina Nsapu po smrti jejího zakladatele Jeana-Pierrea Mpandiho v srpnu 2016 až do března 2017, kdy složil zbraně a jeho muži se vzdali úřadům. Členy civilní stráže se pak stali někdejší samozvaný generál povstalců Guelord Tshimanga a bývalý národní koordinátor hnutí Kamwina Nsapu Jean-Pierre Kasonga. Všichni tři jsou ve věku 30 až 40 let.

"To, co udělal guvernér, je oceněním beztrestnosti a může to u šéfů jiných milic vyvolat zdání, že chopit se zbraně otevírá bránu k moci," reagoval Arthur Padingani z nevládní organizace Action congolaise. Ta hájí lidská práva.

V regionu Kasai, bohatém na naleziště diamantů, vypukly na konci léta 2016 nejtvrdší boje po smrti místního vůdce a radikálního kritika vlády Mpandiho. Ten v posledních měsících svého života volal po ozbrojeném povstání proti vládě, která odmítla uznat jeho autoritu. V srpnu 2016 jej zabily bezpečnostní složky Konga.

Následné střety milice s vojáky si vyžádaly za rok nejméně 3000 obětí včetně dvou pozorovatelů OSN. Zhruba 1,4 milionu lidí kvůli bojům opustilo své domovy. I přes oznámení konce konfliktu bezpečnostní problémy v oblasti Kasai přetrvávají. V posledních měsících zažila tato oblast více útoků a spekuluje se, že Kamwina Nsapu se snaží znovu seskupit kolem samozvaného lídra zvaného Nsabanga.