Sargsjan, který do funkce nastoupil teprve nedávno po deseti letech v úřadu prezidenta, loni prosadil zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice si tím chtěl udržet vliv nad politikou.

"Chci se obrátit k těm, kteří požadují mé odvolání. (Vůdce opozice) Nikol Pašinjan měl pravdu, já jsem se mýlil. Existuje několik řešení této situace, ani jedno z nich však není pro mě. Odcházím proto z funkce premiéra a hlavy státu," cituje agentura TASS ze Sargsjanova prohlášení. "Plním vaše požadavky. Přeji naší vlasti mír, harmonii a zdravý rozum," dodal.

Premiérovo oznámení, že odstupuje, následovalo podle listu Kommersant poté, co se k tisícům demonstrantů připojili "lidé ve vojenských uniformách" - podle ministerstva obrany část vojáků z brigády určené pro mírové mise neuposlechla rozkazu, aby zůstala v kasárnách a nepletla se do politiky.

Masové protesty, které na řadě míst v Arménii propukly už 13. dubna, uspořádal opoziční předák Nikol Pašinjan. Ten minulý týden ohlásil začátek pokojné "sametové revoluce". Pašinjan se v neděli se Sargsjanem krátce sešel. Když ale trval na tom, že bude jednat výlučně o odstoupení šéfa kabinetu, Sargsjan schůzku ukončil, a Pašinjan byl o několik hodin později zatčen. Do ulic pak vyšly desetitisíce lidí. Pašinjan byl dnes propuštěn na svobodu a vzápětí se přidal k demonstrantům.

Desítky tisíc lidí v centru Jerevanu nyní slaví Sargsjanovu demisi, sváteční ovzduší vládne i v dalších arménských městech, uvedla agentura Interfax s odvoláním na arménská média.

Karapetjan, který byl předsedou vlády od září 2016 do dubna 2018, se v uplynulých dnech zasazoval za propuštění uvězněných opozičních politiků na svobodu, poznamenal list Gazeta.ru o staronovém šéfovi vlády, který dříve působil v energetice, a to i ve službách ruského koncernu Gazprom.

Ruské reakce na Sargsjanovo odstoupení Kommersant charakterizoval jako smíšené: poslanec Leonid Kalašnikov hovořil o "ušlechtilém gestu" státníka, který se rozhodl předejít vážnému konfliktu v zemi, místopředseda sněmovny Igor Lebeděv zase poznamenal, že nikdo nedokáže snášet, aby zemi vládl po desetiletý jediný člověk, nezbytné je podle něj střídání u moci.

Poslanec vládní strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin vyjádřil nad demisí politování: Arménii totiž čeká období nejistoty a nelze říci, zda se protestující spokojí s touto demisí, anebo se pokusí sami uchopit moc. Každopádně blesková demise podle něj svědčí o tom, že se situace v zemi vyhrotila do krajnosti a hrozilo krveprolití, tuto hranici však Sargsjan nechtěl překročit.

"Arménie, Rusko bude navždy s tebou!" vzkázala přes facebook mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.