Protesty trvají v Jerevanu už více jak deset dní. Premiér, který do funkce nedávno nastoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice tak chce i nadále ovládat arménskou politiku.

S hesly jako "Připojte se k nám!" demonstranti dnes znovu zablokovali nejdůležitější ulice metropole. Přidala se k nim i skupina vojáků v uniformách. Ti tvrdí, že "stojí za svým národem". Ministerstvo obrany v prohlášení jejich jednání odsoudilo, porušují prý armádní neutralitu vůči vnitrostátním záležitostem.

Propuštění Pašinjana uvítali opoziční stoupenci nadšenými voláním "Nikol, Nikol!" a "Vítězství, vítězství!". Politik podle agentury Interfax uvedl, že dnes vystoupí na večerním mítinku. Policie společně s nim z vazby propustila oba zadržené opoziční poslance.

Do protestů se dnes zapojili i vysokoškoláci po celé zemi, kteří bojkotují výuky. Před Jerevanskou státní univerzitou se sešla zhruba stovka studentů, kteří se odmítají účastnit přednášek. Kolemjdoucí vyzývají, aby se k nim přidali.

Odstoupení Sargsjana požadují i zástupci arménské komunity v Česku. Ve svém prohlášení se v neděli ohradili "proti jeho snahám směřovat Arménii k autoritářsky policejnímu režimu".

Protivládní protesty v neděli v Jerevanu znovu propukly poté, co Sargsjan odmítl s Pašinjanem vyjednávat, ačkoli ho předtím sám k dialogu vyzval. Policie vzápětí proti účastníkům protestů tvrdě zakročila. Zadrženo bylo bezmála 300 lidí, mezi nimi i Pašinjan a další dva poslanci. Prokuratura je viní z narušování veřejného pořádku. Předseda arménského parlamentu Ara Bablojan v noci na dnešek zadržené opoziční politiky navštívil a vyjádřil naději, že se dialog mezi vládou a opozicí obnoví.