Protesty, které trvají už desátý den, dnes v arménské metropoli znovu propukly poté, co Sargsjan odmítl s opozičním předákem vyjednávat, ačkoli ho předtím sám k dialogu vyzval. Setkání v hotelu nakonec trvalo pouhé dvě minuty - premiér se záhy po začátku rozhovoru zvedl k odchodu, protože Pašinjan trval na tom, že bude jednat výlučně o odstoupení šéfa kabinetu.

"To není dialog, to je vydírání zákonné státní moci," prohlásil při odchodu Sargsjan před televizními kamerami. Dodal přitom, že opozice nemá dostatečnou politickou legitimitu k diskusi.

"Pašinjan, (Sasus) Mikajeljan a (Ararat) Mirzojan hrubě narušili veřejný pořádek, a to nehledě na četná varování od policie. Byli zadrženi na místě činu," uvedla v prohlášení prokuratura, která tak popřela předchozí tvrzení bezpečnostních složek, že politici zadrženi nebyli.

V případě, že prokuratura poslance do 72 hodin obviní, bude o jejich vydání jednat na zvláštním zasedání parlament. Jaký trest politikům hrozí, není zatím jasné.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová v reakci upozornila arménské úřady na nutnost respektovat svobodu shromažďování. Zároveň vyzvala k propuštění neprávem zadržených demonstrantů.

Arménský prezident Armen Sarkisjan dnes kvůli pokračujícím demonstracím podle agentury TASS vyzval občany, aby svým jednáním neohrožovali bezpečnost země. Poukázal přitom na přerušené rozhovory. "Je třeba upustit od destruktivního jednání a pokračovat v hledání možnosti dialogu," uvedl v prohlášení.

Nicméně po dopoledním tvrdém zásahu policie v Jerevanu vyrazilo podle médií do ulic metropole a dalších měst ještě více demonstrantů. Večer se pak podle médií v arménském hlavním městě na náměstí Republiky znovu shromáždilo v poklidném protestu několik desítek tisíc lidí nespokojených s vládou.

Premiér, který do funkce nedávno nastoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice si tak chce uzurpovat moc. Demonstranti už od pondělí blokují jerevanské centrum a žádají Sargsjanovo odstoupení.