Červený kříž bez podrobností dnes na twitteru o incidentu informoval. Podle nejmenovaných jemenských bezpečnostních zdrojů ozbrojenci na jihozápadě Jemenu stříleli na vůz převážející pracovníky Červeného a kříže, přičemž zabili Libanonku Hannu Lahúdovou. Kolik bylo ve vozu cestujících a zda si střelba vyžádala další oběti na životech, dosud není známo, píše AP.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, podporovaní šíitským Íránem, a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Asi milion lidí se nakazilo cholerou, která loni v zemi zabila na 2200 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy tam loni zemřelo přes 50.000 dětí. Jemenské zdravotnictví se v důsledku války prakticky rozpadlo. Většina nemocnic se potýká s nedostatkem léků, chybí peníze na zaplacení lékařů a značná část populace není očkovaná.

ngl šeb