"Maximální denní teplota pro 20. duben v Královéhradeckém kraji byla překonaná na více než polovině stanic. Zatím je to průběžný stav, teploty dál mohou růst. Ve 13:00 hodin bylo nejtepleji asi v Adršpachu, a to 23,2 stupně Celsia, teplo bylo i v Hradci Králové, a to 23 stupně," řekla ČTK Stanislava Kliegrová z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

I když v Krkonoších v nejvyšších partiích hor ranní teploty stále klesají k nule, přes den se pohybují nad hranicí 10 stupňů Celsia. "V okolí Luční boudy je asi metr sněhu, ale jak svítí Slunce, tak to ubývá poměrně rychle, odhadem 10 centimetrů za den," řekla dnes ČTK majitelka Luční boudy Klára Sovová. Luční bouda leží v nadmořské výšce 1415 metrů.

Ve čtvrtek 19. dubna sněžná fréza také prorazila sněhovou bariéru o mocnosti do tří metrů na cestě mezi Luční boudou a Výrovkou. "Letos to bylo asi o dva týdny dříve a nebylo ani tolik sněhu jako loni," řekla Sovová. Horskou cestu prorazila fréza loni až 2. května a síla sněhu tam byla okolo pěti metrů.

Sníh je stále i v největším lyžařském středisku v ČR. Tam ukončili sezonu o víkendu. "Sníh mizí doslova před očima. Zlomilo se to v pondělí, kdy pršelo. O víkendu jsme ještě lyžovali, teď už i na sjezdovkách leze tráva," řekl ČTK dnes René Hroneš ze špindlerovského skiareálu.

Slunečné počasí by mělo vydržet i o víkendu. Meteorologové na sobotu předpovídají jasno, nejnižší noční teploty 12 až devět stupňů Celsia, odpoledne a večer při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 24 až 27 stupni, v 1000 metrech na horách kolem 18 stupňů. Podobné počasí má panovat i v neděli. Mělo by být skoro jasno až polojasno, během dne místy oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty by měly dosahovat až 25 stupňů Celsia.