Napětí kolem KLDR se snížilo během letošní olympiády, která se konala v jihokorejském Pchjongčchangu a které se zúčastnili i sportovci i delegace ze Severní Koreje. Pchjongjang následně zahájil sérii diplomatických setkání a k jednacímu stolu pozval i Spojené státy. Summit USA-KLDR, jehož se má účastnit americký prezidenta Trump i severokorejský diktátor Kim Čong-un, je naplánován na konec května nebo na začátek června.

"To, co tentokrát skutečně fungovalo, byla obratná diplomacie Jižní Koreje, která využila olympijské hry a která se velice opatrně snažila nepůsobit výhružně, a naopak se otevřela pro dialog," uvedla šéfka ICAN. Pozváním obou stran na olympiádu podle ní pohladil Soul ega na obou stranách.

Fihnová dnes také označila Trumpovy příspěvky na twitteru za nevhodný způsob vedení mezinárodních vztahů. Podle aktivistky je politika šéfa Bílého domu naplněna "toxickou maskulinitou", čímž podle agentury Reuters reagovala na Trumpův příspěvek, v němž se americký prezident chlubil velikostí svého jaderného tlačítka.

Jak si Trump během vyjednávání s Pchjongjangem povede, je zatím nejasné, tvrdí Fihnová. Považuje však za zcela možné, že si oba lídři nakonec padnou do noty.