"Naše reakce byla vzhledem k příčině dostatečně odůvodněná. Ve své metodice byla pečlivě rozvržena," prohlásil Philippe před poslanci, kteří o události vedou pouze rozpravu.

"Poslali jsme tvrdou zprávu, jasnou zprávu, silnou zprávu," řekl podle agentury AFP Philippe. "Chceme tím říct, že vojenského vítězství nelze beztrestně dosáhnout chemickými zbraněmi," dodal.

Premiér před řídce obsazenými křesly v Národním shromáždění také obhajoval rozhodnutí zapojit se do akce ze strany prezidenta Emmanuela Macrona jako obtížné a legitimní. Dodal, že Západ vysílal už příliš dlouho politické a diplomatické signály Damašku, aby jednal rozumně.

Vůdce francouzské radikální levice a neúspěšný Macronův soupeř v loňských prezidentských volbách Jean-Luc Mélenchon dnes řekl, že "podle mezinárodního práva se může jednat pouze po potvrzených důkazech". Vojenský úder podle něj nastal ještě před výsledkem vyšetřování údajného chemického útoku ze strany mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). "Jednali jsme bez mandátu OSN a nebrali jsme ohled na regionální organizace," dodal Mélenchon s odkazem na Ligu arabských států.

"Prezident republiky si je dobře vědom, že porušil mezinárodní právo," řekla už krátce před parlamentní rozpravou poslankyně krajně pravicové strany Národní fronta Marine Le Penová. Tu v loňských volbách ve druhém kole porazil právě Macron.

Kriticky se k vojenskému útoku vyjádřili také pravicoví Republikáni, kteří jsou rovněž v opozici. Vůdce jejich poslanců ve shromáždění Christian Jacob vyjádřil obavu, že "zásahem bez mandátu (OSN) upadá Francie v této části světa do větší izolace".

Podle AFP byla zahájena procedura k odebrání Řádu čestné legie Asadovi, který jej obdržel v roce 2001. Tehdy mu jej předal prezident Jacques Chirac, který se podle deníku Le Parisien domníval, že Bašár Asad bude svolnější k zavedení demokracie v Sýrii na rozdíl od jeho otce Háfize. Bašár dostal v pětistupňovém žebříčku řádu nejvyšší hodnost - nositel velkokříže.

Naposledy se vůči cizinci Francie odhodlala k tomuto kroku - odebrání Řád čestné legie - v případě amerického filmového producenta Harveye Weinsteina, kterého obvinila řada žen ze sexuálních útoků až znásilnění.