Zimola novinářům řekl, že ČSSD oficiálně a řádně ukončila jednání, takže dnes se nedá hovořit o schůzce u jednacího stolu. Nepřicházel tak s žádným očekáváním. "My přijali nabídku pana (Andreje) Babiše a jeho kolegů, abychom se setkali," uvedl Zimola, který spolu s místopředsedy Martinem Netolickým a Romanem Onderkou přišel do Sněmovny zhruba hodinu před jednáním situaci probrat s šéfem strany Janem Hamáčkem.

"Jdeme se sejít, abychom vyslechli, jestli se objevily nějaké nové důvody, proč bychom k jednacímu stolu s ANO zasednout měli," uvedl Zimola. Pokud se objeví, může v pátek schválit další kolo jednání předsednictvo ČSSD, dodal.

Sociální demokracie ukončila rozhovory s ANO před necelými dvěma týdny kvůli personálním neshodám. ANO totiž nevyhovělo požadavku, aby do kabinetu nenominovalo premiéra v demisi a předsedu ANO Andreje Babiše, který čelí trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Socialistům nechtělo ANO přenechat ani místo ministra vnitra, které mělo být podle ČSSD zárukou nezávislého vyšetřování.

Konec vyjednávání schválily vrcholné orgány ČSSD včetně sjezdu a prezident Miloš Zeman následně vybídl Babiše, ať o vládě vyjednává s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie. Spolupráci s SPD Tomia Okamury však odmítla řada především regionálních představitelů ANO a výbor hnutí se tak minulý týden jednomyslně rozhodl dát přednost návratu k jednáním s ČSSD.

Představitelé ANO se před schůzkou novinářům vyhnuli, sociální demokraté odkázali na závěr jednání. Za čekajícími žurnalisty se před sněmovní budovou zastavil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V žertovné náladě jim řekl, že od schůzky očekává výsledek v duchu Murphyho zákonů. "Pokud něco může dopadnout blbě, tak to blbě dopadne," vtipkoval.