Vůbec nejvíce protestujících se sešlo v centru Washingtonu, kde téměř zaplnili více než kilometr dlouhou Pensylvánskou třídu mezi Kapitolem a Bílým domem.

"Lidé chtějí zákaz prodeje útočných zbraní, lidé chtějí zákaz velkokapacitních zásobníků. Lidé chtějí přísnější prověrky lidí kupujících zbraně. Buď stůjte na naší straně, nebo se mějte na pozoru. Voliči přicházejí," vzkázal z pódia politikům za aplausu davu sedmnáctiletý student z Parklandu Cameron Kasky, který krátce po floridském masakru proslul ostrou televizní konfrontací s republikánským senátorem Markem Rubiem.

V rukou demonstrantů byly při protestu vidět transparenty s hesly jako "Chraňte děti, ne zbraně" či "My jsme změna". Někteří z nich zvedali ruce, na nichž měli nápis "Nestřílejte".

"Je slyšet, jak se lidé, kteří jsou u moci, třesou," řekl shromážděným další z parklandských studentů David Hogg, který vyzval lidi, aby v listopadu do Kongresu zvolili nové zákonodárce, pokud ti současní odmítnou změny zákonů.

O patrně nejemotivnější vystoupení se postarala jiná parklandská studentka Emma Gonzalesová, která přečetla jména obětí a pak několik minut mlčky v slzách stála u řečnického pultíku před ztichlým davem. Nakonec vysvětlila, že právě uplynulo šest minut a dvacet sekund, po které střelec na její škole zabíjel.

Kromě studentů dorazilo na akci mnoho jejich rodičů, někteří pedagogové či další lidé. Podle televize CNN se v davu sešla skupina lidí, kteří přežili různé masakry střelnou zbraní z minulých let, například loňskou střelbu v Las Vegas či před třemi lety v orlandském nočním klubu Pulse. Při obou zahynuly desítky lidí.

Mezi jednotlivými řečníky vystoupili na podporu protestu známí hudebníci, mezi nimi Ariana Grandeová, Miley Cyrusová či Ben Platt.

Účastníci akce chtěli přesvědčit zákonodárce a prezidenta Donalda Trumpa, aby prosadili některá omezení vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na školách.

Ke krokům, k nimž vyzývají, patří například zvýšení věkové hranice pro prodej střelných zbraní či úplný zákaz prodeje některých útočných zbraní. Většina zákonodárců se i pod vlivem mocné lobby majitelů zbraní staví k těmto opatřením vytrvale odmítavě, ačkoli floridský masakr díky tlaku studentů přispěl k zahájení nebývale otevřené debaty.

Sám Trump, který tráví víkend ve svém golfovém klubu na Floridě, se k protestu zatím nevyjádřil. Jeho mluvčí před začátkem akcí uvedla, že Bílý dům oceňuje "mnoho odvážných Američanů", kteří se vydávají do ulic dát najevo svůj hlas. Dodala, že "bezpečí našich dětí je hlavní priorita".

Několik desítek protestujících, mezi nimi i muž s Trumpovým sloganem "Vraťme Americe její velikost" na triku, se shromáždilo poblíž washingtonské demonstrace, aby dalo najevo podporu volnému prodeji zbraní. "Zbraně nezabíjejí lidi. Lidé zabíjejí lidi," řekl agentuře Reuters šestnáctiletý Connor Humprey, podle něhož by měli být kvůli lepší bezpečnosti na školách vyzbrojeni učitelé. Stejně jako značná část rozdělené americké společnosti si i on myslí, že omezování prodeje zbraní je proti ústavnímu dodatku zaručujícímu možnost jejich držení.