Škole se podle něj otevírá například možnost spolupráce s evropskými školami či zavedení magisterských programů. "I když studenti ubývají, musí mít škola určitý počet docentů a profesorů, aby obhájila akreditované studijní programy. Náklady na ně nelze snížit, i když samozřejmě lze udělat různá úsporná opatření," uvedl Štohl, který je od roku 2014 zároveň bezpartijním senátorem za Znojemsko, kandidoval s podporou ČSSD.

Fúze soukromých škol je podle něj trend, který již Česko zasáhl. "Nyní je v republice 32 soukromých vysokých škol, z nichž jen devět má přes 1000 studentů. S problémy, které máme my, se potýká i několik dalších škol. Řešení je fúze, nebo zánik," řekl Štohl. Předpokládá, že v budoucnu bude v Česku zhruba deset soukromých vysokých škol.

Fúze má přinést škole kromě lepší ekonomiky i další výhody. Nyní lze ve Znojmě studovat pouze bakalářské obory, zatímco v budoucnu by mohly být i magisterské. "Buď přímo ve Znojmě, nebo na stejné škole, ale v jiném městě," řekl Štohl. Mohla by se podle něj také rozšířit nabídka studijních oborů. Nyní mohou studenti ve Znojmě studovat obory Ekonomika veřejné správy a služeb, Marketing a management a Účetnictví a finanční řízení podniku. "Nově by to mohla být veřejná správa či evropská studia, obory, které souvisí s ekonomikou," míní Štohl. Škola má ještě studijní středisko v Praze, kde se studuje pouze Účetnictví a finanční řízení podniku.

Školu podporuje i město, které dává na provoz jeden milion korun a na vědu a výzkum mezi 200.000 a 400.000 ročně. "Pokud by vznikl nový subjekt, chceme zamezit tomu, že by peníze od města šly mimo Znojmo, proto navrhujeme, aby nám město platilo provoz. Ročně dělají tyto náklady 1,7 milionu korun," uvedl Štohl. Rád by, aby vedení města návrh projednalo v květnu tak, aby v červnu mohlo zastupitelstvo rozhodnout a škola měla minimálně na pět let jistotu zázemí. "Škola je pro město důležitá a má zájem ji podporovat i nadále. Je však potřeba definovat přesnou formu podpory a v případě, že by mělo dojít k fúzi, tak představit nového partnera a sdělit detaily o jeho záměrech," uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková. Podporu škole vyjádřila i opoziční hnutí Změna Znojmo a Pro Znojmo.

Škola funguje již 14 let a za tu dobu má 1400 absolventů.