"Programové prohlášení nové vlády přebírá cíle a plány předchozí vlády. Je to logické, protože programové cíle zůstávají nezměněné. Předchozí kabinet navzdory jen dvouleté době vládnutí vícero cílů splnil," řekl před poslanci Pellegrini, jehož vládu prezident jmenoval ve čtvrtek.

Nový kabinet převzal prakticky celý program předchozí vlády, byť některé přísliby v dokumentu již nejsou aktuální. Pellegrini řekl, že nežádá obvyklých 100 dnů na obeznámí se se stavem resortů. Slíbil opatření s cílem zlepšit životní úroveň lidí či snížení byrokracie.

Pellegrini za zásadní povinnost nové vlády označil vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která vyvolala v zemi politickou krizi a vyústila v demisi Fica, který zůstal předsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Ze 150členné sněmovny se do rozpravy k programového prohlášení vlády zatím přihlásily zhruba čtyři desítky především opozičních poslanců. Největší opoziční strany již předem oznámily, že programové prohlášení vlády nepodpoří. Šéf protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič označil premiéra a místopředsedu Směr-SD Pellegriniho za loutku Fica.

"Přemalovali chobotnici, napudrovali zdechlinu. Nic se (za nové vlády) nezmění. Politika by měla být o službě lidem. Vy jste z politiky udělali byznys pro sebe a své sponzory," vzkázal koalici Matovič v emotivním projevu, během kterého použil také fotografii Kuciaka a Kušnírové, byť podobné pomůcky poslanci používat již nesmějí. Matovič tvrdil, že zastřelení zmiňované dvojice bylo politickou vraždou a že koalice vytvořila systém, který reportéra a jeho přítelkyni zabil.

Matovič se po svém projevu dostal do slovní přestřelky s místopředsedou sněmovny a šéfem koaliční strany Most-Híd Bélou Bugárem. Matovič označil Bugára kromě jiného za osobu, která v souvislosti s prodejem pozemků pod budoucí dálnici okradla své příbuzné. Předseda sněmovny Andrej Danko následně Matoviče vykázal z jednacího sálu. Podle jednacího řádu předsedající může poslance v případě jeho nevhodného chování vykázat ze sálu až do konce jednání parlamentu v daném dnu, vykázaný poslanec se ale může zúčastnit hlasování.

Nový slovenský premiér Pellegrini se kvůli jednání sněmovny o programu vlády předčasně vrátil ze schůzky státníků členských zemí EU. Bratislava požádala o zastupování Slovenska na zbylé části summitu českého premiéra Andreje Babiše.

Pellegrini na jaře 2016 přednesl ve sněmovně programové prohlášení tehdejší Ficovy vlády, ve které zastával funkci vicepremiéra. Fico byl v té době hospitalizován v kardiologickém centru.