Útočník se odpálil v místě, kde se shromáždili lidé k oslavám perského Nového roku Nourúzu, který připadá na dnešní den. Mluvčí ministerstva vnitra Nadžíb Daníš řekl, že útočník se očividně chtěl dostat do šíitské mešity, která byla již v minulosti terčem atentátů, ale zabránila mu v tom policejní stanoviště.

Afghánské bezpečnostní složky v souvislosti s novoročními oslavami zpřísnily bezpečnostní opatření, pěšímu atentátníkovi se nicméně podařilo udeřit na lidi, kteří opouštěli mešitu nacházející se v západní části města nedaleko kábulské univerzity a vládní nemocnice.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

K atentátu se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásil IS. Tato sunnitská teroristická síť se podle světových tiskových agentur na šíitskou menšinu v Afghánistánu zaměřuje od počátku svého působení v zemi.

"Mučednická operace provedená atentátníkem ve vestě napěchované výbušninami zasáhla shromáždění šíitů během oslav jejich svátku Nourúz v Kábulu," uvedl IS.

Fundamentalistické hnutí Tálibán, které má v Afghánistánu na svědomí také řadu teroristických útoků, se naopak od dnešního atentátu distancovalo.

Kábul má za sebou v poslední době několik rozsáhlých atentátů. V prosinci zemřelo při útoku IS na šíitské kulturní centrum v Kábulu 41 lidí. Při útoku spáchaném v lednu byla použita sanitka a o život přišlo přes 100 lidí. K odpovědnosti se přihlásil Tálibán, stejně jako k útoku spáchanému týden předtím. Komando tehdy v hotelu Intercontinental pozabíjelo přes 20 lidí a bitva s příslušníky bezpečnostních sil trvala 13 hodin.