Lidé mohou vybírat z pozic ve strojírenství, elektrotechnice, stavebnictví, textilu, IT či gastronomii. V Krumlově byl loni první ročník burzy. "Když to porovnáme s loňským rokem, zájem je vyšší. Máme zde osm firem, výrobní podniky Schwan Cosmetics, který je významný zaměstnavatel, z Velešína společnost KEB-EGE, dále Fronius, Linde Pohony. Snažíme se zapojit i Kaplici, kde máme Engel a tyto velké výrobní firmy," řekla dnes ČTK Helena Nekolová z hospodářské komory. Na burzu míří žáci středních škol, odborných učilišť i nezaměstnaní z Krumlova a Kaplice.

Společnost Schwan Cosmetics CR, která vyrábí dřevěné kosmetické tužky a téměř veškerou produkci vyváží, rozšiřuje výrobu. Letos otevře novou výrobní halu, bude nabírat asi 30 lidí na operátorské pozice.

"V současné době je to hodně velké číslo. Nová hala se dokončí v létě, pak nastěhujeme stroje, vymysleli jsme si mašiny, které dokážou nahradit lidskou práci," řekl ČTK za firmu Karel Čáslava. Schwan Cosmetics CR má 600 zaměstnanců, obrat v posledním hospodářském roce byl 2,4 miliardy Kč.

Burz práce se pravidelně účastní firma Linde Pohony, jež dělá pohonné a řídící osy pro vysokozdvižné vozíky i vozíky samotné. Personalistka firmy Marcela Dušková dnes ČTK řekla, že společnost hledá montážníky, montážní dělníky, obráběče kovů, lakýrníky. "Převážně na obrábění, je to třísměnný až nepřetržitý provoz," řekla Dušková.

V Českém Krumlově zaměstnává Linde Pohony 290 lidí, v závodu Ostrov u Stříbra 150 lidí. Celkem má firma 532 zaměstnanců. V roce 2016 zvýšila meziročně tržby o 52 procent, dosáhly 6,42 miliardy Kč.

Řada firem spolupracuje se školami. V příštím školním roce mohou noví žáci střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín získat měsíční stipendium až 1500 korun. "Mohou se nechat sponzorovat od firem Engel v Kaplici, Jihostroj ve Velešíně, Bosch v Českých Budějovicích i mnohých dalších. Celkem si tak student může přijít až na patnáct tisíc korun za rok, což už jsou slušné peníze," uvedl ředitel školy Milan Timko. Firmy platí i ubytování, stravu, dopravu, pracovní oděv a obuv.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji klesla v únoru na 3,3 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v lednu. Bez práce bylo 14.958 lidí. V kraji bylo 14.697 volných pracovních míst.