Žádné čínské území se podle prezidenta od Číny neodštěpí, země je navíc schopná a odhodlaná zmařit jakékoli separatistické pokusy. Tchaj-wan, který má demokratické zřízení, Peking považuje za vzbouřenou provincii. Čína v minulosti opakovaně varovala, že by na ostrově vojensky zasáhla, pokud by Tchaj-wan oficiálně vyhlásil nezávislost.

"Ochrana čínské suverenity a územní celistvosti je společnou touhou veškerého čínského lidu," řekl Si. Veškeré snahy Čínu rozdělit jsou podle prezidenta odsouzeny k nezdaru. Pevninská Čína bude podle Sia prosazovat "mírové spojení" s Tchaj-wanem.

Willy Lam, odborník na čínskou politiku z Čínské univerzity v Hongkongu, si myslí, že čínský prezident je po upevnění mocenské pozice odhodlán dostat Tchaj-wan pod kontrolu Pekingu během svého mandátu. Takový krok by jej v historických monografiích postavil na roveň s Mao Ce-tungem, uvedl Lam.

Čínský prezident dále zdůraznil nezpochybnitelné vůdčí postavení komunistické strany, v jejímž čele stojí, ve všech aspektech života Číny. Autorita komunistické strany podle něj pomůže překonat problémy, kterým Peking čelí: zpomalení růstu, riskantní nadměrné půjčky, možnou obchodní válku či napjaté vztahy s Tchaj-wanem.

Čína by podle prezidenta měla klást důraz na "vysoce kvalitní" rozvoj, jenž klade důraz na inovaci, a nikoli na rychlost a růst. Si také přislíbil, že rozšíří svůj projekt novodobé hedvábné stezky, iniciativy, jejímž účelem je pomocí přístavů, mostů a železnice propojit Asii s Evropou. V reakci na kritiky tohoto projektu řekl, že cílem tohoto plánu není hegemonie Číny.

"Rozvoj Číny žádnou zemi neohrožuje," uvedl Si. "Pouze ti, kdo druhé pravidelně ohrožují, vidí v ostatních pouze hrozbu," dodal.

Čínský parlament na nynějším plenárním zasedání zvolil Si Ťin-pchinga na další pětileté období poté, co poslanci schválili změnu ústavy v podobě vyškrtnutí klauzule omezující výkon funkce hlavy státu na deset let. To umožní Si Ťin-pchingovi setrvat ve funkci i po vypršení druhého funkčního období v roce 2023. Ústava dosud omezovala výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Západ a čínská opozice prezidenta kritizují, že jeho působení v čele země je provázeno návratem kultu osobnosti kolem hlavy státu a také posílením represí vůči obráncům demokracie a lidských práv. V Číně je prezident stále nesmírně populární, mimo jiné díky svému nesmlouvavému boji proti korupci.